122015jan

Mit kell tudni az útdíjról?

Január elsején lépett érvénybe az út útdíj-rendszer, melynek legfontosabb újítása a megyei matricák bevezetése az eddig ismert időalapú vignetták mellett. Ezen kívül számos más módosítással is számolniuk kell a gyorsforgalmi szakaszokat igénybe vevő gépjármű tulajdonosoknak.

Mivel az új rendszerre vonatkozó szabályokat csak december 30-án tette nyilvánossá a kormány, az autósoknak nincs könnyű dolguk, ha szeretnének mindennel tisztában lenni az útra kelés előtt, megóvva ezzel magukat egy esetleges büntetéstől. Számos eddig ingyenesen használható szakasz is fizetőssé vált, többek közt csak matricával használhatók az M0-ás szakasz bizonyos részei, az ebben való eligazodást a közzétett térképek segítik. Azoknak is érdemes utánanézni a módosításoknak, akik reptéri utat, vagy határátkelés terveznek – őket is érhetik meglepetések.

A megyei matricákhoz kapcsolódó legfontosabb információ, hogy érvényességük naptári évre, tehát fixen 2016.január 31-ig szól. Szóval, aki októberben vásárol matricát, már csak három hónapig használhatja ki majd annak előnyeit. A megyei matrica csak az adott megyében található utakra vonatkozik, ám az eddig ismert országos matricák érvényesek az összes, most díjkötelessé vált autóútra is.

A megyei matricával főként azok járnak jól, akik csak egy, vagy pár megyén belül közlekednek. Az éves megyei matricák ára a járművek befogadóképessége szerint változik, az autósok és motorosok számára 5000 forintba kerül.

[adapt]

A 7-9 személyt szállító járművek, így a kisbuszok és haszongépjárművek, illetve a lakóautók vezetőinek 10.000 forintot, a buszvezetőknek pedig 20.000 forintot kell fizetniük. A vásárlásra lehetőség van benzinkutakon az ország 1500 értékesítési pontján, illetve kényelmesebb megoldást kínál az internetes felületen való vásárlás, és február 1-től lehetőség lesz SMS-ben is rendelni.

Az újfajta rendszer megszokására egy hónap türelmi időt szabott ki a kormány, februártól viszont szigorú büntetés vár arra, aki jogtalanul közlekedik. A pótdíj ugyanis 14.875 forint, melyet januárban még nem kell megfizetni, ám egy 1470 forintos szolgáltatási díj befizetése kötelező. A február bekövetkeztével a büntetés alól úgy lehet mentesülni, ha a vezető legkésőbb hónap végéig a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálati irodájában a szolgáltatási díj megfizetés mellett országos éves matricát, vagy a szakaszra érvényes megyei matricát vásárol. A szabályszegés nem váltható ki 10 napos vagy havi matricával, csak évessel.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *