Kinek érdemes éves országos autópálya matricát vásárolnia? Magától értetődik, hogy nem mindenkinek van szüksége éves autópálya matricára.

Azoknak, akik csak néhanapján hagyják el a saját megyéjük határait, illetve leginkább egy adott városon belül közlekednek – vagyis egyáltalán nem veszik igénybe a gyorsforgalmi úthálózatot és az autópályákat –, valamint csak évente legfeljebb egyszer-kétszer tesznek meg hosszabb utazásokat, fölösleges egy ekkora beruházást megejteniük.

Azoknak azonban, akik vagy a munkájuk miatt, vagy pedig azért, mert a családjuk egy távolabbi városban él, ahová adott esetben több megyén keresztül vezet az út, és ezért sokat utaznak, mindenképpen praktikus, és nem utolsósorban gazdaságos, ha egy éves autópálya matricát szereznek be. Az éves vignetta előnye továbbá az is, hogy a díj a hétnél több személy szállítására alkalmas járművek esetén sem változik.

Sok megyei helyett egy országos

Ha túl sok megyei matricára lenne szükség, akkor már érdemesebb az éves autópálya matrica megvásárlása mellett dönteni. Így arra sem kell figyelni, hogy mikor hagyja el az autós a megyei matrica területi hatálya alá tartozó szakaszt, és szabadon közlekedhet az egész országban.

Új fizetős szakaszok

Az új fizetős szakaszok bevezetése sem könnyíti meg az autósok dolgát, amikor arról van szó, hogy milyen matricát is vásároljanak. Sokszor ugyanis nehéz követni, hogy egy adott útszakasz fizetős-e, vagy netán a kivételek közé tartozik, és továbbra is ingyenesen használható. Egy éves országos autópálya matricával az a sok bosszúság is elkerülhető, ami esetleg a pontos ismeretek hiányából fakadna. Az autópálya matricák díja 2018-ban nem változik, azonban új fizetős szakaszok kerülnek be a rendszerbe: Győr-Moson-Sopron megyében az M85-ös Csornát elkerülő második szakasza, valamint Hajdú-Bihar megyében az M35-ös Debrecen-Berettyóújfalu szakasza.

Hogyan változik az éves autópálya matrica ára kategóriánként?

Az éves autópálya matrica árkategóriáinak tekintetében nem kell sok számot megjegyeznünk, ugyanis mind a D1M, mind a D1 és D2, továbbá az U kategóriák esetében egységesen 42.980 forintba került a matrica, a buszoknál – ami vélhetően kevés magánszemélyt érint – pedig 199.975 forint volt a tarifa.

Bár ez az összeg első ránézésre soknak tűnhet, ám, mivel ez a vignetta valamennyi út használatára feljogosít, fajlagosan mindenképpen ez a legelőnyösebb megoldás.

Az éves országos autópálya matrica ára

Arról, hogy a jövő évben mennyibe is kerülnek majd az éves országos autópálya matricák, egyelőre még nincsenek pontos információk. Egyes értesülések szerint talán drágulás várható – erre az autópálya matricák tervezett költségvetési bevételei alapján lehet következtetni –, de az sem kizárt, hogy az árak változatlanul hagyása mellett a fizetős körbe bevont úthálózatot bővítik tovább.

Hogy melyik szcenárió jön be, arra az év végéig még várni kell, de valószínűleg akkor is az éves országos matrica lesz majd a legjobb választás.