A díj mértékét az európai uniós követelményeknek megfelelően határozták meg (az útdíj mértékéről és az útdíjköteles utakról szóló 25/2013. (V. 31.) NFM rendelet alapján), az út kategóriájának, a gépjármű kategóriájának (J2, J3, J4) és környezetvédelmi (emissziós) besorolásának függvényében.

A díj mértékét érintő fontos változás, hogy 2019. január 1-től szigorodik a gépjárművek környezetvédelmi kategória besorolása. A legkedvezőbb díjszinttel rendelkező A‑kategóriába az eddigiekkel ellentétben már csak az EURO V vagy az ennél magasabb osztályú motorral felszerelt járművek kerülhetnek. A szabálymódosítás indoka a „szennyező fizet elv” nagyobb mértékű érvényre juttatása és az elmúlt években a motorokat érintő autóipari fejlesztések figyelembevétele.

Milyen járművek tartoznak a J2, J3, J4 kategóriákba? Kattintson ide a válaszhoz!

[adapt]

Útdíjfizetés GPS fedélzeti eszközzel

Az útdíjszedési, valamint az egyetemes útdíjszolgáltatási feladatokat a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. látja el. A NÚSZ a Magyar Kormány által meghatározott hatáskörben ezen felül kiemelt szerepet tölt be az ellenőrzési folyamatban is, ugyanis feladata adatokat szolgáltatni a díjfizetés ellenőrzését végző hatóság, vagyis a Rendőrség részére.

Annak pontos megállapításában, hogy mennyi útdíjat kell majd adott gépjárművel adott útvonalon és időben fizetnünk, nagy segítséget nyújthatnak az online díjkalkulátorok.