Az útdíj fizetendő összege függ a jármű jellemzőitől, valamint a használt út osztálybesorolásától. A 3,5 tonna össztömeget meghaladó járművek tengelyszámuk alapján kerülnek besorolásra a J2, J3 és J4 kategóriákba.

A díj meghatározása ezen felül függ attól, hogy a jármű A, B vagy C környezetvédelmi kategóriába tartozik-e, illetve milyen típusú díjköteles utat vesz igénybe.

Milyen járművek tartoznak a J2, J3, J4 kategóriákba? Kattintson ide a válaszhoz!

Útdíjfizetés GPS fedélzeti eszközzel
 

Az útdíjszedési, valamint az egyetemes útdíjszolgáltatási feladatokat a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. látja el. A NÚSZ a Magyar Kormány által meghatározott hatáskörben ezen felül kiemelt szerepet tölt be az ellenőrzési folyamatban is, ugyanis feladata adatokat szolgáltatni a díjfizetés ellenőrzését végző hatóság, vagyis a Rendőrség részére.

A fizetendő díj mértéke elsősorban a jármű tengelyszámától függ. A gépjárműveket három különböző kategóriába sorolják, amelyek díjfizetési kötelezettsége a következőképpen alakul: használja kalkulátorunkat.

A D1 kategóriába tartozó kocsik és az autóbuszok továbbra is a jelenlegi matricás rendszerben fizetnek majd.

Az elfogadott törvény értelmében megállapítható külsőköltség-díj is, amely a levegőszennyezés és a zajártalom által okozott károk megtérítését fedezi, a rendeletben ugyanakkor ezt 0 forintban állapítják meg.

A kategóriadíjakat módosítja még a környezetvédelmi osztály alapján megállapított szorzó, amely így alakul:

  • C környezetvédelmi kategóriában a J2 és J3 díjkategóriákhoz 1,15-szörös, a J4-eshez 1,2-es szorzó társul;
  • a B környezetvédelmi kategóriás járműveknél a díj nem változik;
  • A kategóriás tehergépkocsiknál 0,85, J4 díjfizetési kategóriában 0,8 lesz a szorzó.

A törvény lehetőséget ad arra is, hogy bizonyos esetekben időszakos szorzókat vezessenek be a napszak, naptípus és évszak függvényében. Emellett az út által érintett területtől függően is változhat az alapdíj – az elmaradottabb területek megközelítése például kevesebbe kerülhet majd, azonban csúcsidőben, napi legfeljebb öt órán keresztül drágább lehet majd a fuvarozás. A díj összege azonban egyetlen esetben sem haladhatja meg az átlagdíj 175%-át.

Annak pontos megállapításában, hogy mennyi útdíjat kell majd adott gépjárművel adott útvonalon és időben fizetnünk, nagy segítséget nyújthatnak az online díjkalkulátorok.