Mikor kell EKAER számot kérni?

Az eredeti tervek szerint mindenkinek, aki útdíjköteles járművel árut szállít, be kellett volna jelentenie ezt és EKAER számot igényelni, a szabályozás azonban az megengedőbb lett.

Egy módosításnak köszönhetően kis mennyiségű vagy értékű áru esetén már nem lesz kötelező számot igényelni – a nem kockázatos termékek esetén a véglegesített szabályozás értelmében a nem kockázatos termékek esetén 2,5 tonna vagy 2 millió forint áruérték alatt nem vagyunk kötelesek bejelenteni a gyűjtőfuvar keretében végzett szállítást. Kockázatos élelmiszerek esetén 200 kilogramm és 250 ezer forint a határ, más kockázatos termékeknél pedig 500 kilogramm vagy 1 millió forintos érték felett kell EKAER számot igényelni. A bejelentés az EKAER rendszerén keresztül, elektronikus formában lehetséges, ám hogy kinek kell azt megtenni, a körülmények függvényében változik. Amennyiben uniós tagállamból Magyarországra érkezik az áru, úgy a kötelezettség a címzettet terheli, míg ha Magyarországról tart az áru kifelé, az Unió valamely tagállamába, akkor a feladót.

Ha útdíjköteles gépjárművel végzünk közúti fuvarozást, és az áru a meghatározott súly- vagy értékhatár felett van, akkor mindenképpen bejelentést kell tennünk. Amennyiben ezt elmulasztjuk, és nem kérünk EKAER számot, az ellenőrzéskor a hatóság igazolatlan eredetűnek minősítheti a termékeket és büntetést szabhat ki, illetve le is foglalhatja azokat.

A részletes szabályozást a rendeletekben és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján is megtaláljuk, ha közúti fuvarozással foglalkozunk bármilyen formában, ezeket mindenképpen érdemes nagyon alaposan átolvasni, a rendszer ugyanis már január 1-jén működésbe lép, februárban pedig a megszabott türelmi idő is lejár.