222015jún

A megyei e-matrica hatása

Átalakította a vásárlási szokásokat a megyei e-matrica, az adatok szerint a havi e-matricából csaknem 30 százalékkal kevesebbet vettek az autósok január 1-je és június 10-e között, mint tavaly ebben az időszakban.

A NÚSZ tájékoztatása szerint tavaly június 10-éig 788 ezer havi e-matrica fogyott, míg ebben az évben 559 ezer. Az alkalmi úthasználathoz és a tranzitforgalom számára leginkább megfelelő heti (10 napos) matricából tavaly ugyanebben az időszakban 3,1 millió, idén mintegy 3 millió kelt el, tehát itt nincs lényeges változás. Az év elején bevezetett éves megyei e-matricából több mint 1,1 milliót vettek eddig az autósok. Az adatok szerint az országos éves matricából is több fogyott az idén, 286 ezer, míg a tavalyi év hasonló időszakában 226 ezer. A jogosulatlan úthasználat aránya a díjrendelet januári módosítása után 3,7 százalékos volt, de a tavaszi hónapokban már csökkenő tendenciát mutatott, 2,3-2,6 százalékos volt a bliccelés – ismertette a NÚSZ.

Az útdíjfizetési szolgáltató tájékoztatásában emlékeztetett: mivel a hazai gyorsforgalmi utak többsége díjkötelessé vált, ezért az autópályát vagy autóutat jelző tábla szinte kivétel nélkül a fizetős szakasz kezdetét is jelöli. A főváros környékén a fizetős szakaszok kezdetére ezen felül kiegészítő tábla is utal. A tájékoztató táblák az M1, M3, M7 Budapestről kivezető szakaszain az utolsó díjmentesen használható csomópont előtt figyelmeztetnek arra, hogy milyen távolságot követően következik a fizetős autópálya-szakasz. Az M0-s autóúton az irányjelző táblák informálnak a díjköteles útvonal kezdetéről az arra való ráhajtás előtt, így az autósok a díjköteles szakasz előtti utolsó csomópontnál elhagyhatják az autóutat. Február 1-jétől egyes szakaszokat díjmentesen lehet használni. A megyei matrica hatálya a megye közigazgatási határán túl a megyét követő első csomópontig érvényes. A díjköteles úthálózatról érdemes tájékozódni, országos térkép és a megyei térképek is megtalálhatók. (Forrás: NÚSZ)

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *