E-matrica rendszer

A használati díjas e-matricás rendszerbe tartoznak a motorkerékpárok, a személygépkocsik (és azok pótkocsija), továbbá a legfeljebb 3,5 t megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjárművek, az autóbuszok, a külön jogszabály alapján nem útdíjkötelesnek minősülő gépjárművek, valamint ezek vontatmányai.

2022-ben Magyarország díjköteles útszakaszai tovább bővülnek: 2022-től az M30-as új szakasza, a Miskolc és Tornyosnémeti közötti 56,8 km hosszú, októberben átadott kétszer kétsávos gyorsforgalmi út csatlakozik a fizetős utak hálózatához – ezzel a teljes M30-as sztráda díjkötelessé válik január 1-jétől.

Pótdíjfizetés: a pótdíjmaximalizálás a jelenlegi háromhoz képest már két eset után is elérhetővé válik. A pótdíjamnesztia: 180 napos ügyintézéssel, 6 pótdíjnak megfelelő összeg ellenében mentesít a felhalmozódott, akár több százezer forintra rúgó követelés alól. A jogosulatlan úthasználat miatt kiküldött felszólítás kézhezvétele után éves országos matrica utólagos megvásárlásával elkerülhető lesz a pótdíjfizetés.

A D2 vagy B2 díjkategóriába tartozó járműre 2019 elejétől a pótkocsikra érvényes jogosultságot (U díjkategória) is meg lehet vásárolni (a D2-es vagy B2-es jogosultság mellett). A rendelkezés könnyebbséget jelent az autósoknak, akik a vontatóra megváltott U díjkategóriájú e‑matrica segítségével bármilyen vontatmánnyal közlekedhetnek.

A 3,5 tonna feletti össztömegű tehergépjárművekre (J2, J3, J4 kategóriák) továbbra is a korábbi rendszer vonatkozik, ezen tehergépjárművekre e-útdíj rendszerben váltható meg az úthasználati jogosultság.

Árak 2022. január 1-jétől

Kategória Heti Havi Éves Megyei
D1 3 820 Ft 5 210 Ft 46 850 Ft 5 450 Ft
D2 7 630 Ft 10 420 Ft 46 850 Ft 10 900 Ft
B2 16 890 Ft 23 950 Ft 217 950 Ft 21 800 Ft
U 3 820 Ft 5 210 Ft 46 850 Ft 5 450 Ft
D1M 1 600 Ft 2 730 Ft

Bruttó árak.

2022. január 1-től a hatályos rendelet szerint az alábbi útszakaszokat lehet díjmentesen használni:

•  az M0-ás autóút alábbi szakaszai:

o  az 1-es számú főút és az M5-ös autópálya közötti szakasz,

o  az M4-es autóút és az M3-as autópálya közötti szakasz,

o  Megyeri híd (a 2-es számú főút és a 11-es számú főút közötti szakasz),

•  az M30-as autópálya Miskolc-dél és Miskolc-észak csomópontok közötti szakasza;

•  az M31-es autópálya;

•  az M4-es autóút Vecsés-Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út közötti szakasza;

•  az M44-es autóút;

•  az M60-as autópálya Pécs délnyugati elkerülő szakasza az 58-as és 5826-os számú utak között;

•  az M8-as autópálya;

•  az M80-as autóút;

•  az M9-es autóút 6-os számú főút és az 51-es számú főút közötti szakasza;

•  az M9-es autóút (61-es számú főút jelzés) Kaposvárt elkerülő szakasza;

A fentieken túl az eddig díjmentesen használható városi elkerülők, és autóutak is elvesztették díjmentességüket és az új szabályozás hatálybalépésével kizárólag matrica használat mellett van mód jogszerűen igénybe venni.

A térképek eléréséhez kattintson ide!

A térképeken megtekinthető a megyei matrica hatálya alatt használható úthálózat.

Általános tudnivalók

A 2013 nyarán bevezetett magyarországi e-útdíj a személygépkocsikra nem vonatkozik, kizárólag a 3,5 tonna feletti össztömeggel rendelkező járművek számára díjköteles a főutak többsége. A korábbi D2, D3, D4 kategóriák megszűntek, az ezekbe a kategóriákba tartozó járművek az elektronikus útdíjfizetési rendszerbe kerültek át.

A megyei térképek a megye közigazgatási határán belül húzódó gyorsforgalmi úthálózatot ábrázolják, a díjköteles gyorsforgalmi úthálózatot minden esetben piros vonal jelzi, a díjfizetés nélkül használhatót pedig zöld.

A térképek feltüntetik a megye közigazgatási határán belül található összes gyorsforgalmi úti csomópontot is, külön jelölve a megye közigazgatási határához legközelebb eső csomópont.

Az adott megye gyorsforgalmi úthálózatát az ennek használatára jogosító matricával a szomszédos megye első lehajtójáig lehet jogszerűen használni, ezt követően a gyorsforgalmi úthálózat igénybe vétele kizárólag a szomszédos megyére érvényes matricával, vagy a teljes úthálózatra (például 10 napos jogosultság) jogosító termék birtokában lehetséges.

Kategóriák

Díjkategóriák

Hogyan működik az e-matrica?

Az e-matrica rendszere mint a korábban életbe lépett e-útdíjfizetés hozadéka került kialakításra, majd nem sokkal bevezetésre. Ezzel a lépéssel a hatóságok egyfelől tehermentesítik az autópálya matrica rendszerét, másfelől lehetőséget biztosítanak egy könnyebben és gyorsabban megoldható közlekedési szabályozásnak, mely kimondottan az autópályák használatával kapcsolatos. A meghatározásra került kategóriák mindegyike speciális kereteket szab, ugyanakkor illeszkedik a KRESZ-ben foglaltakhoz is.

  • A D1 kategória a 3,5 tonna összsúlyt meg nem haladó, maximum 7 személyes járművekre, illetve a motorkerékpárokra vonatkozik.
  • A D2 a 7 személyesnél nagyobb mikrobuszok és a 3,5 tonnánál nem nagyobb összteherrel közlekedő haszongépjárművek, valamint a lakóautók kategóriája.
  • Az U a vontatmányokat és az utánfutókat gyűjti kategóriába.
  • A B2 kategóriája a buszoké.

Mely útszakaszokon kötelező e-matricát váltani?

Az igazán jelentős változás az M0-s autópálya bevezető szakaszára vonatkozik, hiszen ez hazánk egyik legtöbbet használt, legforgalmasabb pályakasza. Az év első napjától már ezen a ponton is fizetni kell az úthasználatért (azonban akár a legolcsóbb, megyei e-matricával is igénybe vehető az bevezető szakasz). Mindemellett azok a gyorsforgalmi utak és a körgyűrűk, melyek eddig díjmentesen voltak igénybe vehetők, fizetős szakaszokká válnak. Fontos, hogy az e-matrica kapcsán tisztában legyünk valamennyi kötelezettségünkkel, hogy elkerülhessük a pótdíjazást. A rendszer igen komoly szinten ellenőrzi az autókat (egyfelől szúrópróba-szerű ellenőrzésekkel, másfelől mobil és fix érzékelők üzemeltetésével), így a jogosulatlan útszakaszhasználók lényegében nem kerülhetik el a bírságot.

A kamionokat és a teherautókat mennyiben érinti a változás?

A kamionok és a teherautók a továbbiakban is a 2013-ban bevezetésre került útdíj rendszerén belül használhatják a szakaszokat. Az autópálya matrica vásárlás lényege éppen az, hogy az e-útdíjhoz hasonlóan valamennyi jármű közlekedését szabályozni – és azok tulajdonosainak útdíj-adózását egységesíteni lehessen egy modern rendszer segítségével, megkönnyítve így a hatóságok munkáját, s leegyszerűsítve és lerövidítve a közlekedők feladatát.