EKAER: szankciók és bírságok mulasztás esetén

Amennyiben valaki nem teljesíti bejelentési kötelezettségét, és 2015. január 1. után EKAER regisztráció nélkül végez közúti fuvarozást, különböző szankciókkal és bírságokkal sújthatják.

A büntetéseket az vonhatja maga után, ha a bejelentési kötelezettségnek az arra kötelezett személy egyáltalán nem tesz eleget, vagy ha a bejelentést hibásan, hiányosan vagy éppen valótlan adatokkal teszi meg. Amennyiben a hatóság mulasztást állapít meg, az érintett termékeket igazolatlan eredetűnek minősítheti, és ennek megfelelően járhat el. A legegyszerűbb büntetési forma a bírság lesz. Az adóhatóság az igazolatlan eredetűnek minősített áru értékének legfeljebb 40 százalékáig terjedő bírsággal sújthatja a bejelentés elmulasztót. Amennyiben ezt indokoltnak látják, a bírság összegének mértékéig le is foglalhatják a fuvarozott termékeket (természetesen a romlandó árukat és élő állatot nem foglalják le).

Amennyiben a mulasztásra például a fuvarozás közbeni ellenőrzéskor derül fény, a teljes rakományt vagy akár a fuvarozást teljesítő gépjárművet is lefoglalhatják a megfelelő eljárás lefolytatásának idejére. Ha a terméket lefoglalják, úgy erről a hatóság jegyzőkönyvet készít, és zár alá veszi az ingóságokat, illetve elszállíthatja és megőrizheti az adózó költségére.

A hatásági zár alkalmazása már drasztikus lépés, amelyet csak a körülmények mérlegelését követően alkalmaznak a hatóság emberei.