2013. július 1-jén került bevezetésre az elektronikus útdíjfizetési rendszer, amely értelmében a magyarországi fizetős útszakaszokat használó, 3,5 tonna össztömegnél nehezebb tehergépjárművek vezetőinek használatarányosan kell megfizetniük az útdíjat. Sok kis- és középvállalkozóként dolgozó fuvarozó számára problémát okoznak a hirtelen többletköltségek; nekik szeretne segíteni a Nemzetgazdasági Minisztérium által létrehozott kompenzációs csomag keretein belül kidolgozott Útdíj Hitelprogram.

43 ezren vehetik igénybe az útdíj hitelt

A hitelprogram részleteiről a magántulajdonos árufuvarozók versenyképességének javításáról szóló 1339/2013. (VI.14.) kormányhatározat rendelkezik. Ennek értelmében a fuvarozók a rendszerben regisztrált gépjárművenként legfeljebb egymillió forintos hitelt kaphatnak, melynek kamata nem lesz több BUBOR+15 százaléknál (ez jelenleg körülbelül 6 százalék). Az útdíjhitel futamideje eredetileg egy év; ez azonban két alkalommal meghosszabbítható. A hitelt igényelni a Területi Kereskedelmi és Iparkamaráknál, a VOSZ-nál és a KAVOSZ-nál lehet, és kizárólag útdíjfizetésre használható fel.

Még nem lehet megbecsülni, hányan fogják igénybe venni a lehetőséget, de annyit tudhatunk, hogy jelenleg 43 ezer olyan gépjármű van az országban, amelyre igénybe vehető a konstrukció.