ENC eszköz

Horvátország és Montenegró egyre divatosabb üdülőhely a magyar turisták körében, és amennyiben itt szeretnénk eltölteni a vakációnkat, mindenképpen használatba kell vennünk a horvát díjköteles autópályákat, amennyiben nem autózással szeretnénk eltölteni szabadságunk felét.

A horvát autópályákkal azonban van egy komoly probléma, mégpedig, hogy igen sokan kell sorban állnunk, hogy egyáltalán felhajthassunk a pályára. Hogyan lehet ezt kiküszöbölni? Milyenek a horvát útviszonyok? Aki már igénybe vette a horvát autópályát, az tudja, hogy – legfőképpen nyáron – igen komoly problémákat okoznak a beléptetőkapuk. Ezeknél a beléptetőkapuknál kell ugyanis kifizetnünk előre az útszakasz díját, ebből kifolyólag csúcsforgalomban hatalmas sorok szoktak feltorlódni a kapuk előtt, s nem ritka, ha az autósoknak több órát kell várakozniuk pusztán azért, hogy folytathassák az útjukat. A probléma ráadásul fokozódik, hiszen nem elég egyszer megvásárolni a jogosultságot, s ezután korlátlanul használni az utakat, mint Magyarországon az országos matricával, ugyanis Horvátországban minden útszakasznak eltérő pályadíja van, tehát amint megérkeztünk egy újabb kapuhoz, megint órákat kell várni, s megint fizetnünk kell. Hosszadalmas várakozásokkal szeretnénk eltölteni a horvátországi vakációnkat? Nyilván nem. Ennek kiküszöbölésére nyújt megoldást az ENC készülék.

Mi az az ENC készülék?

Az ENC készülék egy olyan fedélzeti egység, amely mellé rendelve van egy folyószámla. Erre a számlára kell feltöltenünk egy általunk elegendőnek megítélt pénzösszeget (itthon forintban is tudunk fizetni), amelyet majd a rendszer az úthasználatért le fog vonni. A fedélzeti egységet nem kell töltenünk és nem kell regisztrálnunk, egyszerűen csak a szélvédőre kell helyeznünk, s már működőképes állapotban is van. Amikor fel kívánunk hajtani az egyik horvát autópályaszakaszra, akkor az ENC készülékkel rendelkező autók számára külön sávok vannak biztosítva, ezzel garantálva azt, hogy a készüléktulajdonosoknak nem kell várakozniuk a sorompóknál. A beléptetés ugyanis az ENC birtokában meglehetősen egyszerűen zajlik – mindössze csak közel kell hajtanunk a sorompóhoz, ahol ugyanis a szenzorok érzékelik azt, hogy rendelkezünk készülékkel, így a fedélzeti egység sípol egyet, jelezvén azt, hogy levonásra került a pálya díja, a sorompó pedig ebben a pillanatban felnyílik, és mi már folytathatjuk is utunkat.Bérelni is lehet ENC készüléket?

ENC kütyü bérléshez kattintson ide!

Hát persze! Amennyiben csak ritkán járunk Horvátországban, akkor nem indokolt ENC készüléket vásárolni, így tehát Magyarországon már bérelni is lehet. Mindösszesen annyi a dolgunk, hogy előre jelezzük bérlési igényünket lehetőleg minél hamarabb, a postázásért kell még fizetnünk kb. 1600 forintot, amennyiben pedig Budapesten, személyesen vennénk át, akkor mindössze 1000 forint felárat kell megfizetnünk. Bérlés esetében is magunknak kell feltölteni a számlára a szükségesnek vélt összeget, azonban nem kell félni attól, hogy ha esetleg új útvonalakat is bejárnánk, akkor korlátozva leszünk, hiszen amennyiben a feltöltött összegnél többet költünk útdíjakra, akkor az ENC készülék leadásakor kifizethetjük a különbözetet egyszerűen, forintban. Természetesen ez fordítva is igaz – amennyiben nem utaztuk le az általunk feltöltött összeget, akkor a megmaradt pénz visszatérítik. Így tehát nekünk semmivel sem lesz drágább az ENC készülék használata, mintha anélkül utaznánk, ráadásul nem kell hosszú órákat a kígyózó sorokban eltöltenünk, így több időnk marad a tengerpartra, a kirándulásokra és a pihenésre.

A horvát autópályák

Abban egészen biztosak lehetünk, hogy amennyiben nyaralási úticélként Horvátországot választottuk, akkor jó döntést hoztunk. Nem csak a tenger nyújt kellemes pihenési lehetőséget, de számtalan kulturális program közül is válogathatunk, a történelmi városokban tett séták során pedig a múlt valóssággal beszélni kezd. Az utazáshoz azonban nem árt némi tudatos készülés, ugyanis az előttünk álló utat sokkal gyorsabban és könnyebben megtehetjük, ha birtokában vagyunk néhány információnak. Utazás előtt az egyik leghasznosabb lépés az ENC készülék beszerzése akár bérlés konstrukcióban. A későbbiekben leírjuk, miért is fontos ez.

Autóval utazunk? Erre figyeljünk!

Nem sokban térnek el a horvát úthasználati szabályok a magyarországiakénál. Természetesen itt is minden autóba ülő utasnak kötelessége becsatolnia a biztonsági övét, valamint a sofőrnek magánál kell hordania a vezetői engedélyt, a forgalmi engedélyt, valamint a zöld kártyát. Emellett szintén nagyon fontos, hogy az autóban legalább egy láthatósági mellény legyen bekészítve, ugyanis amennyiben egy ellenőrzés során derül ki, hogy nem rendelkezünk mellénnyel, akkor büntetésre számíthatunk. A megengedett alkoholszint 0,0 ezred, ami azt jelenti, hogy még egy alkohol tartamú, kis szelet csokoládét sem ehetünk meg vezetés előtt. A bírságoknak egy jelentős hányada a nyári szezonban egyébként ittas vezetésből származik, ugyanis sok kikapcsolódni érkező turista gondolja úgy, hogy egy kis bort vagy kupicát nyugodt szívvel felhajthat.

Milyen sebességkorlátozásra kell számítanunk?

Lakott területen: 50 km/óra
Lakott területen kívül: 90 km/óra
Autóúton: 110 km/óra
Autópályán: 130 km/óra

Amennyiben lakókocsit vontatunk, 80 km/órával haladhatunk, a buszok pedig szintén ezzel a tempóval közlekedhetnek. Ne féljünk a közlekedéstől! Horvátország úthálózata igen fejlett, ezért aztán roppant könnyen eljuthatunk egyik pontból a másikba, így tehát könnyedén megismerkedhetünk a környékkel. Akkor se maradjunk kizárólag a tenger mellett, ha repülővel vagy busszal érkeztünk, és nem terveztünk autót bérelni, ugyanis remek szolgáltatásokat nyújt a tömegközlekedés, meglehetősen sok helyközi járat közül válogathatunk, így aztán egy kiszemelt városba könnyedén eljuthatunk távolsági buszokkal, illetve vonattal is.

Mi a helyzet a benzinkutakkal?

A benzinkutak nyitva tartása általában reggel hét és este hét-nyolc óra közé datálhatók, de a nyári szezonban, amikor nagyobb a kereset, a legtöbb kút meghosszabbított nyitva tartásban működik, így általában este tízig betérhetünk tankolni, vagy vásárolni. Legfőképpen Eurosuper 95, Super 95, Super 98, Super plus 98, Euro Diesel és Diesel üzemanyagot lehet vásárolni, de a nagyobb városokban gázt is. Emellett természetesen vannak ügyeletes benzinkutak is, amelyek zárás nélkül, 0-24 órában nyitva vannak, ám ezek legfőképpen a nagyobb városokban, és a nemzetközi utak mellett jellemzők.

A szabályok betartását ellenőrzik is?

Különösen a nyári turista szezonban, Horvátországban fokozottabban ellenőrzik az úthasználati szabályok betartását. Természetesen érdemes ENC egységet használni a gyorsabb tovahaladáshoz. Folyamatosan figyelik, hogy a sebességkorlátozást, valamint a követési távolságot betartjuk-e, emellett a rendőrök bármikor kikérhetnek bennünket a forgalomból, hogy igazoltassanak. Ilyen esetekben legfőképpen azt ellenőrzik, hogy nem vezetünk-e ittasan, valamint, hogy jogosítványunk, forgalmi engedélyünk és zöldkártyánk érvényes-e.

És mire kell számítanunk az autópályákon? ENC?

Noha minden bizonnyal nagyszerű élmények elé nézünk, amennyiben Horvátországba készülünk utazni, azonban, ha nem tervezünk előre, az oda és visszavezető út igencsak körülményes lehet. Horvátországban ugyanis az autópályák díjkötelesek, ráadásul minden útszakasznak egyedi ára van. Az útdíjat a felhajtóknál lévő beléptetőkapuknál tudjuk rendezni kunával, euroval vagy kártyával. A helyzet attól lesz problémás, hogy a beléptetőkapuknál szinte kizárólag humán erőforrással dolgoznak, nem automatizálták a jogosultság megvásárlásának folyamatát, így amennyiben egy autóval csupán fél percet is számolunk arra, hogy kifizesse a pálya díját, többezer autó máris kilométeres sorokat eredményez, ami azt jelenti, hogy az utazóknak több órát kell, hogy a sorban álljanak.

Mindez elkerülhető, ha az útdíjfizetést elektronikusan intézzük, ENC készülékkel. Az ENC készülék egy olyan fedélzeti egység, amelynek segítségével a rendszer automatikusan érzékeli azt, hogy mekkora összeg értékében vettük igénybe a díjköteles úthálózatot, és ez alapján vonja le a készülék mellé rendelt bankszámláról a megfelelő pénzösszeget. Ez implikálja azt, hogy amennyiben ENC készülékkel utazunk, egyáltalán nincs szükségünk készpénzre, tehát megvásárolt kunát nem kell útdíjra költeni. ENC készülékkel azért is éri meg autózni Horvátországban, mert a fedélzeti egységgel rendelkező autók számára önálló sávot nyitnak, így tehát nem kell órákat várakoznunk, hiszen a rendszer automatikusan érzékeli az ENC készüléket, ami csipog egyet, a sorompó felnyílik, és már meg is kezdhetjük, vagy folytathatjuk utunkat.