Fedélzeti eszköz használata az útdíj rendszerében

Ha a fuvarozók nem akarnak tetemes bírságokat begyűjteni, nem árt előre tájékozódniuk arról, hogyan lehet megfizetni az új típusú útdíjat. Az új rendszerben erre többféleképpen is lehetőség van.

Egyrészt megvásárolható az úgynevezett viszonylati jegy – ehhez nem kell regisztrálni a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.
rendszerébe, azonban csak az előre megadott útvonalon lesz majd érvényes.

A másik mód a fedélzeti eszköz. Ilyen GPS-szel ellátott eszközt jellemzően olyan cégektől lehet beszerezni, amelyek flottakövető szolgáltatást kínálnak ügyfeleik számára. A fedélzeti eszközön keresztül történő díjfizetésnek előfeltétele az, hogy regisztráljuk a járművet a NÚSZ rendszerébe, illetve természetesen az is, hogy szerződést kössünk egy bevallási közreműködő vállalattal. Az útdíj egy előre feltöltött folyószámláról kerül levonásra. A pénzt mindenképpen előre fel kell tölteni, mivel ez biztosít fedezetet az úthasználathoz. Ehhez az értékesítőlánc tagjainál útdíj-feltöltőkártyát vásárolhatnak majd a fuvarozók.

Azoknak, akik már rendelkeznek ilyen GPS-szel ellátott fedélzeti eszközzel, jó eséllyel nem kell majd új darabba beruházniuk ahhoz, hogy kapcsolódhassanak a rendszerhez. A díjfizetésre alkalmasak lesznek az európai elektronikus útdíjszolgáltatásban (EETS) már jelenleg is használt OBU eszközök is. Akiknek még nincsen ilyen berendezésük, nem csak közvetlenül a flottakövetést biztosító cégeknél, de az értékesítőhálózat egyes pontjain is beszerezhetik majd azt. A fedélzeti eszközzel történő fizetés azoknak lehet előnyös, akik rendszeresen használják a fizetős útszakaszokat.

Amire oda kell figyelni, az az, hogy a díjfedezetet biztosító folyószámla mindig fel legyen töltve, hiszen fedélzeti eszköz használatakor sem csak az ellenőrzőpontokon, hanem az úthálózat bármely szakaszán bármikor vizsgálhatják, jogszerűen használja-e a jármű az útszakaszt. Ha az eszköz esetleg elromlana, a törvény szerint a fuvarozó viszonylati jegyet köteles váltani, amely esetben előre meg kell adnia útvonalát.