Az EETS egy rövidítést takar, amelyet ha feloldunk, a European Electronic Toll Service-t, vagyis az Európai Elektronikus Útdíjszedési Szolgáltatás kifejezését kapjuk.

EETS magyar utakonAz EETS a díjköteles közlekedést szolgálja ki azzal, hogy elektronikus módon biztosít fizetési lehetőséget és pénzmozgást az útdíjszedés résztvevői között. Segítségével a felhasználó (járművet vezető személy, vállalkozó, fuvarozó) képes egyszerű és zökkenőmentes módon képes fizetni az útdíjszedőnek. A szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a fedélzeti eszköz (OBU) közreműködésével és egyetlen szolgáltatóval történő szerződéskötéssel az úthasználó könnyedén eleget tudjon tenni díjfizetési kötelezettségének az Unió területén belül bárhol. Az EETS miatt visszaszorult a fizetőkapus készpénzfizetési megoldás, valamint nagyságrendekkel javult a közlekedés minősége azáltal, hogy csökkentek a torlódások.

A megfelelő szolgáltatóval leszerződve és a fedélzeti eszköz segítségével egy tapasztalt fuvarozó képes országokon átívelő útvonalát előre megtervezni, és a különböző fizetési módszereknek köszönhetően egy helyben állva is elintézheti az útdíjak kiegyenlítését. Az EETS ötlete 2004-ben került bele az Európai Unió Bizottságának egyik direktívájába, a Bizottság 2009-ben pedig elfogadta azt a határozatot, amely az egységes útdíjszedési hálózat létrehozásához szükséges műszaki előírásokat tartalmazza. Ez a határozat foglalja pontokba az útdíjbeszedők, a szolgáltatók, valamint az úthasználók jogait és kötelezettségeit is.

Az egységes európai útdíjszedéssel az volt a cél, hogy átlátható körülményeket teremtsenek, valamint további rövid és hosszú távú pozitív hatásokat érjenek el a közlekedésben (környezetszennyezés csökkentése az optimalizált tranzitforgalomnak köszönhetően, arányosság és igazságosság elve, megfelelően csoportosuló bevételek, átjárhatóság az országok között). 2013. július elsejétől Magyarország is bevezeti a megtett úttal arányos elektronikus útdíjszedési rendszert, amely nemcsak innovatív és felhasználóbarát, de megfelel az Európai Elektronikus Útdíjszedési Szolgáltatás (EETS) irányelveinek.