192015okt

Így spórolhat az útdíjon

Ki ne szeretne spórolni, és ugyan ki gondolná azt, hogy az új útdíj rendszer ennek lehetőségét biztosítja számunkra?

Idén január 1-től az új útdíj rendszer – néhány szakasz kivételével – díjkötelessé teszi az autópályák és gyorsforgalmi autóutak használatát. Az eddigi időalapú matricák mellett azonban megjelentek a területi alapú megyei matricák, amelyek személyautónként csupán 5000 forintba kerülnek.

Az új útdíj rendszerről

Az új rendszer sokkal áttekinthetőbb a megyei térképek figyelembevételével, így felmérhető, hogy melyik gyorsforgalmi útszakaszon kötelező egy adott megyei matricát használni. Egy adott megyére vonatkozó e-matricával a szomszédos megye első lehajtójáig közlekedhetünk szabályosan. Az azt követő gyorsforgalmi útszakasz igénybevétele a szomszédos megyére érvényes matricával vagy a teljes úthálózat használatára jogosító e-matrica birtokában lehetséges.

Autópálya matrica vásárlása az e-autopalyamatrica.hu oldalon!

Tájékoztató táblák figyelmeztetnek arra, hogy milyen távolság után következik a fizetős útszakasz. Akik a díjköteles szakaszokat januárban e-matrica nélkül használták, mentesülhetnek a pótdíj kifizetése alól, amennyiben február végéig a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálatánál a szolgáltatási díj megfizetése mellett az érintett gyorsforgalmi útszakaszra érvényes megyei illetve országos éves matricát váltanak. A spórolás érdekében ki kell számolni azt, hogy kinek mely matrica megvásárlása a legkifizetődőbb.

Nem árt átgondolni, hogy milyen úthálózaton lesz a tervezett közlekedés, melyik az Ön által leggyakrabban használt útszakasz.

Így nem biztos, hogy előnyösebb az 5000 forintos megyei matrica, ha több megye gyorsforgalmi útszakaszát is érinti a tervezett útvonal. Az év első felében mindenképpen érdemes megfontolni a 42.980 forintos éves matrica kiváltását is.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *