A megszokott időalapú matricák mellett (heti/10 napos, havi, éves) egy új, területi alapú, éves matricatípus válik elérhetővé a D1M, D1, D2, U és B2 kategóriába tartozó járművek esetén, amellyel egy megye gyorsforgalmi díjköteles úthálózata használható.

Egy járműre több megyei e-matrica is váltható. E jogosultság érvényességi ideje megegyezik az éves jogosultság érvényességi idejével. 2018-ban az úthasználati díjrendszerben nincs jelentős változtatás. Az autópálya matricák díja 2018-ban nem változik, azonban új fizetős szakaszok kerülnek be a rendszerbe: Győr-Moson-Sopron megyében az M85-ös Csornát elkerülő második szakasza, valamint Hajdú-Bihar megyében az M35-ös Debrecen-Berettyóújfalu szakasza. Az autósok számára fizetős utak köre 2017-ben is csak az októberben átadott Hegyfalu-Csorna szakasszal Szombathelyig teljes hosszban elkészült M86-ossal bővült, más módon nem változott. A megyeszékhely gyorsforgalmi kapcsolatának létrejöttével a kínálatból mostanáig hiányzó Vas megyei matrica bevezetése is lehetővé vált.

A megyék térképét a fizetős szakaszokkal ide (pdf) vagy ide kattintva tekintheti meg!

Az alábbi megyékre lehetséges éves megyei matricát vásárolni (gyorsforgalmi díjköteles úthálózattal rendelkeznek):

Bács-Kiskun megye, Baranya megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Csongrád megye, Fejér megye, Győr-Moson-Sopron megye, Hajdú-Bihar megye, Heves megye, Komárom-Esztergom megye, Pest megye, Somogy megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Tolna megye, Vas megye, Veszprém megye, Zala megye

A rendelet szerint az alábbi útszakaszokat lehet díjmentesen használni:

• az M0 autóút alábbi szakaszai:
o az 1. számú főút és az M5 autópálya közötti szakasz,
o az M4 autóút (4. számú autóút jelzés) és az M3 autópálya közötti szakasz,
o Megyeri híd (a 2. számú főút és a 11. számú főút közötti szakasz),
• az M31 autópálya,
• az M60 autópálya Pécs délnyugati elkerülő szakasza az 58. és 5826. számú utak között,
• az M8 autópálya,
• az M9 autóút 6. számú főút és az 51. számú főút közötti szakasza,
• az M9 autóút (61. számú főút jelzés) Kaposvárt elkerülő szakasza,
• az M4 autóút (4. számú autóút jelzés) Vecsés-Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út közötti szakasza.


Mennyibe kerül?

Árak

Mit kell tudni a megyei e-matricáról?

A már eddig is ismert három főbb e-matrica mellett (heti, havi, éves) 2015-ben életbe lépett egy újabb kategória is: a megyei e-matrica. Ennek lényege, hogy kedvezményes áron elérhetővé válik az autópálya használat mindazok számára, akik lakóhelyük fekvése okán kénytelenek naponta használni autópályát is, például munkába menet.

A matricával egy adott megye gyorsforgalmi díjköteles úthálózata használható D1, D2, U és B2 kategóriákba tartozó gépjárművekkel. Egy járműre több megyei e-matrica is vásárolható, hiszen semmi nem indokolná ennek ellenkezőjét (nem kevés útvonal során válthatunk többször is megyét, akár rövidebb utazás során is).

A rendszer bevezetése egyben azt is jelenti, hogy olyan szakaszok is fizetőssé váltak, melyeknek érintése az eddigiekben még díjmentes volt. A M0-s bizonyos szakaszai épp ebbe a kategóriába esnek, de vannak még hasonló autópálya szakaszok az országban, bár azok jóval kevésbé frekventáltak a budapesti autópálya torkolatnál.

Hol és mennyiért váltható meg a megyei e-matrica?

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató 1500 értékesítési ponton teszi lehetővé a matricák megvásárlását, illetve azok regisztrációját, ugyanakkor internetes úton, de benzinkutaknál is lehetőség nyílik a vásárlásra. A megyei e-matrica tehát nem minden járműtípusra alkalmazható (lásd fentebb a megfelelő kategóriákat). Éves díja a jármű kategóriájától függ. A D1-, illetve az U kategóriába sorolandó járművek esetén 5000 Ft/év, a D2 kategóriába tartozó járműveknél 10 000 Ft/év, míg a B2, azaz a buszok után 20 000 Ft/év a befizetendő összeg.

A megyei matricák területi érvényessége

csomópontszám és szelvényszám szerint ide kattintva érhető el