A megyei matrica a megszokott időalapú matricák mellett (heti/10 napos, havi, éves) létező területi alapú, éves matricatípus a D1M, D1, D2, U és B2 kategóriába tartozó járművek esetén, amellyel egy megye gyorsforgalmi díjköteles úthálózata használható.

Egy járműre több megyei e-matrica is váltható. E jogosultság érvényességi ideje megegyezik az éves jogosultság érvényességi idejével.

Az alábbi megyékre lehetséges éves megyei e-matricát vásárolni (gyorsforgalmi díjköteles úthálózattal rendelkeznek):

Bács-Kiskun, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém, Zala

2019. január 1-től hatályos rendeletek

36/2007. (III. 26.) GKM rendelet az autópályák, autóutak és főutak használatának díjáról

37/2007. (III. 26.) GKM rendelet a díjfizetés ellenében használható autópályákról, autóutakról és főutakról

2019. január 1-től a hatályos rendelet szerint az alábbi útszakaszokat lehet díjmentesen használni:

• az M0 autóút alábbi szakaszai:

o az 1. számú főút és az M5 autópálya közötti szakasz,

o az M4 autóút (4. számú autóút jelzés) és az M3 autópálya közötti szakasz,

o Megyeri híd (a 2. számú főút és a 11. számú főút közötti szakasz),

• az M31 autópálya;

• az M60 autópálya Pécs délnyugati elkerülő szakasza az 58. és 5826. számú utak között;

• az M8 autópálya;

• az M25 autóút 252. számú főút és a 2502. j. összekötő út közötti szakasza;

• az M4 autóút (4. számú autóút jelzés) Vecsés-Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út közötti szakasza;

• az M4 autóút (4. számú autóút jelzés) Ceglédbercel és Cegléd közötti szakasza;

• az M9 autóút 6. számú főút és az 51. számú főút közötti szakasza;

• az M9 autóút (61. számú főút jelzés) Kaposvárt elkerülő szakasza;

Mit kell tudni a megyei e-matricáról?

A már eddig is ismert három főbb e-matrica mellett (heti, havi, éves) 2015-ben életbe lépett egy újabb kategória is: a megyei e-matrica. Ennek lényege, hogy kedvezményes áron elérhetővé válik az autópálya használat mindazok számára, akik lakóhelyük fekvése okán kénytelenek naponta használni autópályát is, például munkába menet.

A matricával egy adott megye gyorsforgalmi díjköteles úthálózata használható D1, D2, U és B2 kategóriákba tartozó gépjárművekkel. Egy járműre több megyei e-matrica is vásárolható, hiszen semmi nem indokolná ennek ellenkezőjét (nem kevés útvonal során válthatunk többször is megyét, akár rövidebb utazás során is).

A rendszer bevezetése egyben azt is jelentette, hogy olyan szakaszok is fizetőssé váltak, melyeknek érintése korábban még díjmentes volt. A M0-s bizonyos szakaszai épp ebbe a kategóriába esnek, de vannak még hasonló autópálya szakaszok az országban, bár azok jóval kevésbé frekventáltak a budapesti autópálya torkolatnál.

Hol és mennyiért váltható meg a megyei e-matrica?

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató számos értékesítési ponton teszi lehetővé a matricák megvásárlását, ugyanakkor internetes úton, de benzinkutaknál is lehetőség nyílik a vásárlásra. A megyei e-matrica tehát nem minden járműtípusra alkalmazható (lásd fentebb a megfelelő kategóriákat). Éves díja a jármű kategóriájától függ. A D1-, illetve az U kategóriába sorolandó járművek esetén 5000 Ft/év, a D2 kategóriába tartozó járműveknél 10 000 Ft/év, míg a B2, azaz a buszok után 20 000 Ft/év a befizetendő összeg.