A megyei matrica a megszokott időalapú matricák mellett (heti/10 napos, havi, éves) létező területi alapú, éves matricatípus a D1M, D1, D2, U és B2 kategóriába tartozó járművek esetén, amellyel egy megye gyorsforgalmi díjköteles úthálózata használható.

Egy járműre több megyei e-matrica is váltható. E jogosultság érvényességi ideje megegyezik az éves jogosultság érvényességi idejével.

Az alábbi megyékre lehetséges éves megyei e-matricát vásárolni (gyorsforgalmi díjköteles úthálózattal rendelkeznek):

Bács-Kiskun, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém, Zala

Mit kell tudni a megyei e-matricáról?

A már eddig is ismert három főbb e-matrica mellett (heti, havi, éves) 2015-ben életbe lépett egy újabb kategória is: a megyei e-matrica. Ennek lényege, hogy kedvezményes áron elérhetővé válik az autópálya használat mindazok számára, akik lakóhelyük fekvése okán kénytelenek naponta használni autópályát is, például munkába menet.

A matricával egy adott megye gyorsforgalmi díjköteles úthálózata használható D1, D2, U és B2 kategóriákba tartozó gépjárművekkel. Egy járműre több megyei e-matrica is vásárolható, hiszen semmi nem indokolná ennek ellenkezőjét (nem kevés útvonal során válthatunk többször is megyét, akár rövidebb utazás során is).

A rendszer bevezetése egyben azt is jelentette, hogy olyan szakaszok is fizetőssé váltak, melyeknek érintése korábban még díjmentes volt. A M0-s bizonyos szakaszai épp ebbe a kategóriába esnek, de vannak még hasonló autópálya szakaszok az országban, bár azok jóval kevésbé frekventáltak a budapesti autópálya torkolatnál.

Hol és mennyiért váltható meg a megyei e-matrica?

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató számos értékesítési ponton teszi lehetővé a matricák megvásárlását, ugyanakkor internetes úton, de benzinkutaknál is lehetőség nyílik a vásárlásra. A megyei e-matrica tehát nem minden járműtípusra alkalmazható (lásd fentebb a megfelelő kategóriákat). Éves díja a jármű kategóriájától függ.