A 2015-ös év egyik újdonsága a megyei autópálya matricák bevezetése volt. Az első megütközések után hamar kiderült, hogy ez a területi alapú vignetta igen népszerű az autósok körében, bár az is tény, hogy a legtöbbször csak kényszerből vásárolják meg a gépjármű-tulajdonosok, hiszen az új fizetős szakaszok bevezetése miatt van szükségük rá.

Kinek ajánlott az éves megyei matrica?

Az éves megyei matrica leginkább azoknak ajánlott, akik csupán a saját megyéjük határain belül veszik igénybe az autópályákat, valamint a gyorsforgalmi utakat, vagy legfeljebb két-három megyében autóznak. Akik ennél több megyében közlekednek, azoknak már érdemes az éves országos vignetta mellett letenni a voksukat, hiszen így teljesen szabadon mozoghatnak Magyarország egész területén.

Meddig terjed a megyei matrica területi hatálya?

Bár a megyei matrica sokaknak praktikus lehet, arra mindig figyelni kell, hogy az autós ne lépje túl a vignetta területi határait. A megyei matrica ugyanis csupán a szomszédos megye első lehajtójáig érvényes – ha ennél tovább akarunk menni, akkor az adott megyére is rendelkeznünk kell útdíjmatricával, vagy valamilyen országos hatályú vignettával.

Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy egy útszakaszra elég csak egyféle matrica, vagyis amennyiben az autós rendelkezik egy országos érvényű matricával – havi, éves vagy 10 napos –, a mellé már nincs szükség megyei vignettára.

Meddig érvényes a megyei matrica?

A megyei autópálya matrica egyéves időtartamra vásárolható meg, vagyis ebből nincs az országos vignetták esetén rendelkezésre álló rövidebb időszakokra – 10 napra, egy hónapra – szóló változat. Ez azt jelenti, hogy ez a típusú matrica az adott év január 1-től a tárgyévet követő év január 31-én éjfélig használható.

Milyen kategóriák esetén vásárolható meg a megyei matrica?

Éves megyei matricák az alábbi gépjármű-kategóriák esetén szerezhetőek be: D1, D2, U valamint a B2. Az éves megyei matrica ára gépjármű-kategóriánként eltérő, megvásárolhatóak a benzinkutakon, SMS-ben, vagy az online felületeken.