252014jún

Nem csökkent a tranzitforgalom

A számos nyugati országban már működő útdíjszedési rendszer hazánkban történő  bevezetésének egyik célja az volt, hogy anyagi alapot teremtsen a gyorsforgalmi úthálózat karbantartására és bővítésére. 

Tovább
212013aug

Használatarányos díjszabás

Az e-útdíj rendszer az igazságosság elvét követi, vagyis mindenki az úthasználat mértéke szerint fizet. Ezáltal aki nagyobb mennyiségben használja a magyar úthálózatot és ezáltal jelentősebb mértékben szennyezi a környezetet, az arányosság elvének megfelelően többet fizet a többiekhez képest.

Tovább
152013aug

E-útdíj: a kamionosok négyszer annyit fizetnek?

A Napi Gazdaságban a következő olvasható: az eddiginél jóval többet fizetnek a fuvarozók az új használatarányos útdíj bevezetését követően az utak használatáért. Ennek ellenére sem befolyásolta a sztrádák használatát a megemelkedett költség. Az ÁAK körülbelül egy hónap alatt szedte be a használatarányos útdíjjal azt az összeget, amit a matricás rendszerben csak fél év alatt sikerült…

Tovább
122013júl

Az ÉFOSZ kéri az e-útdíj felülvizsgálatát

A Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) nagyban támogatja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara korábbi kezdeményezéseit, amelyek a kedvezmények bővítésére vonatkoznak. Véleményük szerint az e-útdíj kiváltképpen nagy terhet tesz az élelmiszer-feldolgozó cégekre, ezáltal nagy a valószínűsége az áremelkedéseknek és a csődöknek.

Tovább
82013júl

Egy hete indult el az e-útdíj fizetés

Egy héttel ezelőtt , 2013. július 1-jével elindult az új elektronikus útdíjfizetési rendszer. Ennek értelmében a 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépjárművek vezetői használatarányosan fizethetnek, ha igénybe veszik valamelyik magyarországi díjköteles útszakaszt. A fizetendő díj a megtett távtól, a jármű tengelyszámától és környezetvédelmi besorolásától függ. Fizetni lehet OBU, azaz fedélzeti egység segítségével, egy előre feltöltött számláról;…

Tovább
112013jún

A fogyasztókra hárul az e-útdíj?

Július 1-től bevezetésre kerül az elektronikus útdíj. A Magyar Közlönyben már nyilvánosságra hozták a díjak és a büntetések mértékét is. Szakértők véleménye szerint az útdíj törvény bevezetésével több cég is a csőd szélére kerülhet, ezenkívül drágulás jöhet a gazdaság valamennyi szektorában. Azonban a közutak fenntartását, a javítást és karbantartást valamiből téríteni kell.

Tovább
312013máj

E-útdíj személyautók részére is?

A július 1-jén bevezetésre kerülő e-útdíj egyelőre nem vonatkozik majd a személyautókra, azok továbbra is maradnak a jelenleg hatályos szabályozás alapján működő matricás rendszerben. Sem az elfogadott törvényben, sem a tarifákat szabályozó rendelettervezetben nem található utalás arra, hogy a közeljövőben terveznék a személyautók bevonását az e-útdíjas rendszerbe.

Tovább