Milyen adatokat kell bejelenteni az EKAER rendszerben?

Ahhoz, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) megállapítsa a nyilvántartásba vételt, az új elektronikus rendszerben a megfelelő adatokat kell regisztrálni.

Ezek az adatok elsősorban ahhoz szükségesek, hogy a hatóság minél részletesebb információkat szerezhessen a fuvarozóról, a szállítmányról illetve a fuvar jellegéről. Ennek megfelelően az alábbi információkat kell a rendszernek megadni igényléskor: a szállítmány feladójának és címzettjének adatait, értelemszerűen névvel, illetve adóazonosító számmal kiegészítve, így a szereplők megfelelően azonosíthatóak.

Mindent a termékekről

Ha kockázatos terméket szállítunk, meg kell adnunk annak a vállalkozásnak az adatait is, amely a kirakodás címén található ingatlant jogszerűen használja. Ebben az esetben is meg kell adnunk a nevet és adóazonosító számot, de csak akkor, ha az ingatlan használója a címzettel nem azonos. Emellett természetesen a felrakodás és a kirakodás pontos címét is regisztrálnunk kell.

Amennyiben a közúton fuvarozott termékek célállomása Magyarországon vagy az Európai Unió más tagállamában van, meg kell adnunk a hatóságnak azt is, hogy mely elérhetőségeken értesíthetnek (e-mailben vagy telefonon) arról, hogy megkezdődött a gépjárműre történő felrakodás.

Az EKAER szám megállapításához magáról a szállított termékről is részletes információkkal kell ellátnunk a hatóságot. Le kell írnunk annak általános megnevezését és VTSZ számát, bruttó tömegét is. Ha a fuvarozás célja termékbeszerzés vagy értékesítés, akkor a rakomány adó nélküli ellenértékét kell regisztrálnunk, ha viszont más célja van a fuvarnak, akkor adó nélküli beszerzési árát, illetve előállítási értékét kell beírnunk. Ezeken túl meg kell adnunk a termék veszélyességi bárca számát is, amennyiben veszélyes terméket szállítunk, és ha rendelkezésre áll, akkor a termék cikkszámát is.

Ki és miért?

A rendszerben regisztrálnunk kell még a fuvarozás célját, illetve a fuvarozást végző jármű forgalmi rendszámát is. Ez utóbbi a szám megadásának nem feltétele, ám a felrakodás kezdetekor legkésőbb meg kell adni.

Amennyiben Magyarország területére irányul a fuvar, úgy az előbbi adatok megadását követően meg kell jelölni azt is, mikor érkezik a jármű a kirakodási, átvételi helyre.

Ha a fuvar az Unió valamely tagállamát célozza, úgy a gépjárműre rakodás kezdési idejét kell bejelentenie a feladónak vagy a termékkel foglalkozó kötelezettnek.

A már bejelentett, a NAV által nyilvántartásba vett adatokat később módosíthatjuk, megadva az adatváltoztatás indokát. Módosíthatunk az elérhetőségeken, a termék mennyiségén és értékén, valamint a fuvart végző gépjármű rendszámán is, de legfeljebb addig, amíg meg nem kezdődik a felrakodás, illetve ha az Unióból érkezik a fuvar, akkor addig, amíg a kirakodási helyre érkezés bejelentése meg nem történik.