Magyarországon 2013. július 1-jén új szabályozás lépett életbe az autópályák, autóutak és főutak használatának díjszabásával kapcsolatban. A magyar úthálózatot érintő díjak változása, illetve a díjfizetési módok megfelelnek majd az európai uniós technológiáknak és az Elektronikus Útdíj Szolgáltatás (EETS) irányelveinek.

HU-GO állóAz úthasználati díjat érintő új rendszert a HU-GO névre keresztelték. A HU-GO rendszer értelmében a magyar közúthálózatok használatának díjszabása  két alapvető kategóriába sorolja a járműveket: a 3,5 tonna össztömeget meg nem haladó járművekre és az autóbuszokra, illetve a 3,5 tonna össztömeget meghaladó járművekre. A 3,5 tonna össztömeget meg nem haladó járművek, valamint az autóbuszok esetében nem változik a jelenleg érvényben lévő díjszabás, azaz érvényben marad az e-matricás rendszer. Ezzel szemben a HU-GO új típusú díjszabást vezet be a 3,5 tonnát meghaladó össztömegű járművekre.

A HU-GO három típusba sorolja a járműveket tengelyszám alapján, azonban a díjszabás megállapításához figyelembe veszi a jármű környezetvédelmi besorolását, illetve a használatba vett útszakasz osztálybesorolását.

A HU-GO rendszerben a fizetendő úthasználati díj arányos a megtett kilométerszámmal, és minden esetben előre fizetendő. A díjfizetésnek két módja lesz. Az egyik lehetőség az előre megváltott viszonylati jegy, mely azok számára ideális, akik nem rendszeresen veszik igénybe a díjköteles útszakaszokat, azonban meghatározott útvonalon haladnak. A másik lehetőség a járműben felszerelt fedélzeti egység regisztrálása, mellyel egyidőben a regisztráló egy folyószámlát hoz létre a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-nél, amin keresztül előzetes feltöltéssel fedezi a díjköteles útvonalak használatát. Utóbbi kényelmes megoldást jelent a díjköteles útszakaszokat rendszeresen használó fuvarozóknak.

Az elektronikus útdíj tartalmazza az infrastruktúrát, a külső költségek díját, továbbá az általános forgalmi adót. Ennek megfelelően az úthasználati díjakból befolyó összeg fedezi a gyorsforgalmi- és főutak építését, fenntartását, üzemeltetését és bővítését, a zaj- és légszennyezés okozta költségeket.