282015ápr

Díjkategória tévesztés

Januártól a D1 kategóriából kiválva bevezetésre került a D2 kategória, ide sorolható a D1-be nem tartozó valamennyi személygépkocsi (7 főnél több utas szállítására alkalmas járművek), a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsik és a lakóautók. A D2 kategóriában a heti (10 napos) és a havi e-matricák a D1 kategória díjainak kétszeresére emelkedtek, azonban az éves matricák ára megegyezik a D1 kategória árával.

Tapasztalataink alapján az egyik leggyakoribb tévesztés, hogy a januártól már D2 kategóriába tartozó járművekre D1 kategóriában váltanak jogosultságot.

Ez a szabályozás értelmében jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után.

A díjkategóriák a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzések (J és S.1. mezők) alapján állapíthatók meg, az eligazodásban segít a következő táblázat:

Forgalmi engedélyben
szereplő kódolás
a „J” mezőben *

Meghatározás

Díjkategória

M1 személygépkocsi D1 (legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas jármű esetén)
M1 személygépkocsi D2 (7 személy szállításánál többre alkalmas jármű esetén)
N1 tehergépkocsi D2 (legfeljebb 3,5 t össztömegig)
M2 autóbusz B2 (legfeljebb 5 t megengedett legnagyobb össztömegű autóbusz)
M3 autóbusz B2 (több mint 5 t megengedett legnagyobb össztömegű autóbusz)
O1 utánfutó U (pótkocsi legfeljebb 750 kg megengedett legnagyobb össztömegig)
O2 utánfutó U (pótkocsi 750 kg felett, legfeljebb 3,5 tonnáig)

* A közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet alapján

A járműben szállítható személyek számát a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzés (S.1. – ülések száma vezetővel) és nem a járműben aktuálisan látható ülések száma alapján kell megállapítani.

Kategória tévesztés esetén a NÚSZ ügyfélszolgálati irodáiban személyes ügyintézéssel lehet eljárni a megfelelő díjkülönbözet megfizetése vagy visszaigénylése mellett, valamint a jogszabályban meghatározott 1470 Ft átírási költség megtérítésével. Az újonnan kiadásra kerülő, a megfelelő díjkategóriára szóló jogosultsághoz regisztrált rendszámnak meg kell egyeznie az eredeti, forgalmi engedély által igazolt rendszámmal. A pótdíj kiszabását követően a díjkategória helyesbítés nem mentesít az előzetesen kiszabott pótdíj megfizetésének kötelezettsége alól.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *