Mikor szükséges FELIR azonosító az EKAER számhoz?

Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer bevezetésével minden közúti fuvarról részletes adatokat kell majd megadnunk a Nemzeti Adó- és Vámhatóság felé. A hatóság az adatok feldolgozása után veszi a fuvart nyilvántartásba és adja meg az EKAER számot.

Ez azonban függ attól is, hogy milyen terméket fuvarozunk. Ha ugyanis a rakomány olyan termékeket tartalmaz, amelyek az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság hatáskörébe tartoznak, akkor a nyilvántartásba vételhez FELIR azonosító is szükségeltetik.

Hogy egy adott termék FELIR köteles-e, azt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal weboldalán található FELIR keresőből pillanatok alatt kideríthetjük.

Egy vállalkozás a TEÁOR száma alapján szintén lehet FELIR köteles, ezért ezt is érdemes ellenőrizni, és azt is, hogy a vállalkozás kapott-e már ilyen azonosítót. Amennyiben a kötelezettség fennáll és még nem rendeltek a céghez azonosítót, úgy a NÉBIH weboldalán az ügyfelek elektronikus úton regisztrálhatják is vállalkozásokat.

Mindenképpen ellenőrizzünk

A FELIR azonosításhoz regisztrálni kell az első hazai tárolási helyet is, amennyiben az adott élelmiszert az Unió valamely tagállamából hozzák be Magyarország területére, vagy harmadik országból további feldolgozás céljából fuvarozzák belföldre az árut.

A NÉBIH rendszerében rákereshetünk a már regisztrált tárolási helyekre. Amennyiben még nincsenek nyilvántartásba véve az adatok, az első tárolási helyet növényi alaptermék esetén az illetékes növény és talajvédelmi igazgatóságnál, más élelmiszerek esetében a járási állategészségügyi hivatalnál kérhetjük a regisztrációt.

A FELIR azonosító megszerzése nem csak az EKAER regisztráció miatt szükséges, de azért is, mert január 1-től kizárólag attól lehet majd olyan termékeket vásárolni, illetve további értékesítésre, szállításra és tárolásra átvenni, amely a 2008. évi XLVI. törvény hatálya alá esik, aki a NÉBIH rendszerében regisztrálva van.

Amennyiben az adott vállalkozás 2014-es évi bevallási kötelezettségét sikeresen teljesítette vagy pótbevallást ad be a hatóság felé, úgy a FELIR nyilvántartásba való felvétel automatikusan megtörténik.