Lehetőség van azonban arra is, hogy az útdíjat előre megváltott viszonylati jeggyel egyenlítsük ki.

Háromféleképpen lehet a díjat befizetni. Fedélzeti eszköz segítségével kétféleképpen, flottakövetési szolgáltató vagy európai elektronikus útdíj szolgáltatás (EETS) által megtehetik ezt a fuvarozók.

Lehetőség van azonban arra is, hogy az útdíjat előre megváltott viszonylati jeggyel egyenlítsük ki. Ehhez persze szükség lesz az útvonal előzetes megtervezésére is, amelyet a HU-GO rendszer online ügyfélszolgálatánál vagy a később telepítendő értékesítési pontokon működő terminálokon tehetünk meg.

Alkalmi viszonylati jegy vásárlását az alábbi linkre kattintás után tudja megkezdeni: https://www.hu-go.hu/roadtolls

A következő űrlap kitöltésével feliratkozhat az ingyenes E-útdíj Magazinra, így folyamatosan napra kész információkhoz juthat a hazai útdíjrendszerrel kapcsolatban.

Adatait bizalmasan kezeljük, amelyek megadása után átirányítjuk a vásárlási oldalra, valamint feliratkozik az ingyenes E-útdíj Magazinra, amelyből értesülhet az útdíjjal kapcsolatos legfontosabb hírekről, információkról.


A tervezéskor a kiindulási pontot és a célállomást kell majd bejelölni, illetve megadni a jármű alapadatait (rendszám, felségjel, környezetvédelmi osztály, tengelyszám, legnagyobb megengedett össztömeg, kamionstop nyilatkozat és a gépjármű magassága).

Itt vásárolhat viszonylati jegyet (értékesítési pontok)

A jegyet az útvonal megtervezése után, de mindenképpen a fuvar megkezdése előtt kell kiváltani – erre legfeljebb harminc nappal előre lesz lehetőség. Az országban több száz árusítópont létesítését tervezik, illetve további ezer viszonteladónál is hozzájuthatunk a jegyhez.

A viszonylati jegy azért is fontos, mert ha a gépjármű nem kerül regisztrálásra a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. rendszerében, csak ezen a módon lehet megváltani az úthasználati jogot.

Ugyanez a helyzet akkor is, ha a járműben elromlana a fedélzeti eszköz.

A viszonylati jegy azok számára előnyös megoldás, akik biztosan tudják, milyen útvonalon haladnak majd, de csak ritkábban, alkalmanként vennék igénybe az útdíjköteles szakaszokat.

Az előre megváltott viszonylati jegyet a díjköteles útszakasz használata előtt (maximum 30 nappal) kell beszerezni. Ehhez az e-újdíj rendszer internetes ügyfélszolgálati felületén (www.hu-go.hu), illetve a különböző értékesítési pontokon elhelyezett termináloknál meg kell adni a gépjármű legfontosabb adatait (például a tengelyszámát, rendszámát és környezetvédelmi osztályát), illetve a térképen megjelölni az utazás kezdő- és végpontját. Az elővételes viszonylati jegy két napig, a közvetlenül az utazás előtt megváltott pedig a következő nap végéig érvényes. Ez a fizetési módszer azok számára ideális, akik csak alkalmanként közlekednek a díjköteles útszakaszokon.