312013máj

Az útdíjhasználat összege

2013. július 1-jétől Magyarországon megváltozik az úthasználati jogosultságok díjazásának és díjfizetésének rendszere. Bevezetésre kerül a HU-GO névre keresztelt rendszer, ami alapvetően két kategóriába sorolja a járműveket. A 3,5 tonna össztömeg alatti járművek maradnak az e-matricás rendszerben, míg a 3,5 tonna össztömeget meghaladó járművek az e-útdíj rendszer szerint fizetik majd az úthasználati díjat, megfelelően az Európai Elektronikus Útdíj Szolgáltatásnak (EETS), továbbá az uniós technológiai követelményeknek.

A Magyar Kormány az útdíjszedési, valamint az egyetemes útdíjszolgáltatási feladatok ellátására az Állami Autópálya Kezelő Zrt.-t (ÁAK) nevezte ki. A 3,5 tonna össztömeget meghaladó járműveket az új szabályozás három díjkategóriába sorolja, mely tovább részletezhető a használt út osztálybesorolása alapján.

A 3,5 tonna össztömeget meghaladó járművek besorolása ennek megfelelően az alábbi módon történik:

  • J2: a 3,5 tonnát meghaladó össztömegű, kéttengelyes tehergépjárművek;
  • J3: a 3,5 tonnát meghaladó össztömegű, háromtengelyes tehergépjárművek;
  • J4: a 3,5 tonnát meghaladó össztömegű, négy- vagy többtengelyes tehergépjárművek.

A három járműcsoport a fizetendő díjak tekintetében a fentiek szerint tovább osztható a használt út osztálybesorolása alapján. Ennek megfelelően az új szabályozás megkülönbözteti a gyorsforgalmi utakat, illetve a főutakat. Előbbi kategóriába tartoznak az autópályák, valamint az autóutak. A meghatározott díjak tartalmazzák az infrastruktúra díját, a külső költségek díjait, valamint az általános forgalmi adót is.

Ennek fényében a J2-es járműkategóriába tartozó tehergépjárművek díjszintje gyorsforgalmi utakon bruttó 49,90 forint, főutakon bruttó 21,23 forint, a J3-as kategóriában gyorsforgalmi úton bruttó 70,02 forint, főúton bruttó 36,75 forint, míg a J4-es kategóriában gyorsforgalmin bruttó 108,38 forint, főutakon bruttó 67,60 forint kilométerenként.

Ezen felül azonban a kilométerenkénti ár függ a jármű környezetvédelmi besorolásától is. A szabályozás három környezetvédelmi besorolást ismer:

  • az A kategória szorzója a J2-J3 járműcsoportban 0,85, a J4-es csoportban 0,8;
  • a B kategória szorzója mindhárom járműcsoportban 1;
  • míg a C kategória szorzója a J2 és J3 csoportban 1,15, a J4-es csoportban 1,2.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *