Mekkora kockázati biztosítékot kell fizetni?

Az EKAER rendszer bevezetése után kockázati biztosítékot kell letennie majd mindenkinek, aki olyan terméket fuvaroztat, amely a nemzetgazdasági miniszter néhány napja kiadott, hatályba még nem lépett rendelete alapján kockázatosnak minősül.

A biztosíték megfizetéséhez – ahogyan magához az EKAER szám igényléséhez is – tudni kell a szállított termékek értékét. Annak mértéke ugyanis ezzel arányos, a bejelentés megelőző 60 napban szállított termékek adó nélkül számított értékének 15 százaléka kell, hogy legyen. A biztosítékot a fuvaroztatást végző egy elkülönített számlára fizetheti be, illetve bankgaranciával igazolhatja annak megfizetését a hatóság felé. Ez tehát gyakorlatilag azt jelenti, hogy ha valaki rendszeresen foglalkozik termékfuvarozással, akkor forgalmának 15 százalékát állandóan biztosíték formájában lekötve kell tárolnia.

A biztosítékfizetési kötelezettséggel termékeket szállítók egyetlen esetben mentesülhetnek a garanciafizetés alól. Ha az adott vállalkozás a köztartozásmentes adózók listáján szerepel, akkor nem kell fizetnie. A biztosíték aktuális egyenlege az EKAER elektronikus rendszerén keresztül nyomon követhető lesz. Bejelentéskor a rendszer automatikusan hibaüzenetet ad, hogy ha az aktuálisan lekötött biztosíték összege nem éri el a fuvarozni kívánt kockázatos áru összértékének 15 százalékát. Ilyenkor először a biztosítékot a megfelelő összegig ki kell egészíteni, az EKAER szám igénylés csak ezt követően kivitelezhető.