92015jan

Ezek a fizetős utak, autópályák 2015-ben

Az autópályák mellett immár számos gyorsforgalmi úton is pénzbe kerül az autózás, a pestieknek pedig főleg az M0-ás szakaszon kell odafigyelniük, ha el akarják kerülni a büntetést.

A kormány december 30-án tette közzé a megyei matricák érvényességét jelölő térképeket, melyek január elsején már életbe is léptek.

Mivel az intézkedések elég hirtelen léptek érvénybe, útra kelés előtt mindenképp érdemes térképeinket átnézni, ugyanis a vészjósló pirossal jelzett szakaszok mind fizetőssé váltak. Több út esetében még jelenleg is vita folyik arról, hogy érdemes-e bevezetni a matricát, ám javasolt már januárban is odafigyelni. A közlekedést segítő táblák felhelyezése már folyamatban van, a vezetőknek pedig egy hónap türelmi idő áll rendelkezésükre megszokni az új rendszert, februárig még enyhébb a büntetés.

Főleg a pesti lakosoknak érdemes áttanulmányozni a Pest megye térkép pirossal jelzett részeit a kusza változások miatt. Az eddig ingyenesen használható M2-es szakasz fizetőssé vált, és az M0-ás körgyűrű is az M4-es csomópont és az M5-ös között. Annak, aki az egészet szeretné használni, annak elkerülhetetlen az 5000 forintos Pest megyei matrica megvétele. Az M1-M7-es szakasz Budapestről kivezető része csak a városhatárig ingyenes, és a Dunakeszi felé vezető M2-es is fizetős.

[adapt]

A 4-es út bevezetője és a Ferihegy repülőtér 2-es termináljához vezető út sem ingyenes, bár ez még a felülvizsgálandó szakaszok közé tartozik. Ennek értelmében annak is meg kell vennie mindenképp a matricát, aki akár csak egy egyszer szeretne az évben reptérre menni. Kellemetlenség, hogy az M1-es Fejér megyei szakaszánál elkerülhetetlen egy másik megyei matrica megvétele is, mivel aki Bicskénél felmegy az útra, mindenképp egy másik megyében érkezik le. Díjmentesen csak ezeket a szakaszokat lehet használni januártól: az M31-es teljes szakaszát, az M0 1. sz főút és az M5 közti, illetve az M4 és az M3 közti szakaszt, és a Megyeri hidat.

Átgondolandó az útvonal tervezése annak is, aki Budapestről a Balatonra szeretne eljutni, ugyanis egy Budapest-Siófok út négy megyét is érint, így négy megye matricáját kell megvásárolnia. Aki beéri az északi parttal, megúszhatja hárommal. Vidéken más módosításokkal is számolni kell, több elkerülő, eddig díjmentesen használható szakasz is fizetőssé vált, így Kaposvárnál a 61-es út, Szombathelynél pedig az M86-os. Vas és Veszprém megye szenvedte el legjobban az új rendszert, a csak néhány kilométernyi szakasz miatt is megyei matricát kell venni. Fizetős lett a röszkei határátkelő, mind a belépőknek, mind a kifelé közlekedőknek kötelező a matrica Röszkénél. Lekerült a listáról viszont az M30 Miskolcot kerülő szakasza, Jász-Nagykun és Békés megyében pedig egyáltalán nincs fizetős szakasz.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *