12016jan

Új fizetős utak 2016-ban

Az e-matricás rendszerben személyautók számára díjköteles szakaszok köre 2016 január elsejétől mindössze a 2015-ben átadott, a gyorsforgalmi hálózatba kapcsolódó utakkal (M43 Makó és az országhatár és M85 új szakaszai) bővül, más módon nem változik.

A kérdést rendező jogszabály-módosítás már a nyáron megjelent. A tárgykört a díjfizetés ellenében használható autópályákról, autóutakról és főutakról szóló 37/2007. (III. 26.) GKM rendelet szabályozza. A júniusban elfogadott módosítás 2016. január elsejével hatályba lépő eleme a díjmentes szakaszok felsorolásából törli, azaz áthelyezi a fizetős szakaszok közé

  • az M43 autópálya makói csomópont és az országhatár közötti szakaszát és az
  • M85 autóutat.

A további gyorsforgalmi szakaszok díjasítását híresztelő közléseknek semmiféle alapjuk nincs. A miniszteri rendelet egyértelműen kimondja, hogy az M86 autóúton és az M9 autóúton a személyautók után nem kell használati díjat fizetni, ebben 2016-ban sem várható változás.

Az autósok a megszokott matricatípusokból válogathatnak változatlan árakon, a tarifák nem emelkednek a tehergépjárművek számára sem. A sztrádákon közlekedők az olcsó és népszerű megyei matricákkal jövőre is hozzávetőleg egy havi matrica díjáért használhatják egész évben egy-egy megye teljes gyorsforgalmi hálózatát. A tavaly megvásárolt éves országos és megyei matricák érvényességi területükön 2016 január végéig biztosítanak úthasználati jogosultságot.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *