22015jan

Éves megyei matricák

A megszokott időalapú matricák mellett (heti/10 napos, havi, éves) egy új, területi alapú, éves matricatípus válik elérhetővé a D1M, D1, D2, U és B2 kategóriába tartozó járművek esetén, amellyel egy adott megye gyorsforgalmi díjköteles úthálózata használható.

(1 megye – 1 matrica) Egy járműre több megyei e-matrica is váltható. E jogosultság érvényességi ideje megegyezik az éves jogosultság érvényességi idejével. A megyei matricák esetében nincs heti, havi bontás, csak éves matrica vásárlás lehetséges.

Az alábbi megyékre lehetséges éves megyei matricát vásárolni (gyorsforgalmi díjköteles úthálózattal rendelkeznek):

Bács-Kiskun megye, Baranya megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Csongrád megye, Fejér megye, Győr-Moson-Sopron megye, Hajdú-Bihar megye, Heves megye, Komárom-Esztergom megye, Pest megye, Somogy megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Tolna megye, Vas megye, Veszprém megye, Zala megye.

[adapt]

Amennyiben a díjköteles út a megyehatárt oly módon keresztezi, hogy ott nincs lehajtási lehetőség, úgy a következő megyére is jogosultsággal kell rendelkezni a pótdíj elkerülése érdekében (vagyis: ha a megyehatár két csomópont közé esik, pl. az M3-ason Füzesabony és Mezőkövesd között Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye határa, abban az esetben Heves és B-A-Z megyére vonatkozóan is rendelkezni kell érvényes e-matricával)

Ha egy csomópont megyehatárra esne, a csomóponti ágak függetlenül attól, hogy mely megyében találhatóak, bármely megye matricájával használhatóak (pl. az M1-esen a 101. kmsz-nél lévő Nagyszentjános-Bőny csomópont).

A térképeken narancssárga színnel jelölt szakaszokat 2 matricával lehet használni. Tehát nem vagylagos, hanem kumulatív kell értelmezni a magyarázatot.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *