192015jan

Az útdíjmatricáról röviden

Januártól gyökeresen megváltozott a gyorsforgalmi szakaszok díjszabása, mivel az eddigi heti, havi, és éves időtartamra szóló matricák mellett megjelentek a területi alapú, megyei matricák is, melyek 5000 forintba kerülnek évente.

Az új rendszer megszokására egy hónapot kaptak a sofőrök, februártól viszont kemény büntetés vár azokra, akik fizetős szakaszokon vezetnek vignetta nélkül. Ezeket itt tekinthetjük meg, a térképen pirossal jelölt utakon kötelező az érvényes matrica váltása. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az utakon táblákkal segíti az autósokat, a táblázási munkák folyamatosan zajlanak, csak úgy, mint pár fizetős út szükségességének megvitatása.

Az eddig megszokott autópálya matricák mellett megjelentek a megyei matricák, amik az adott megye fizetős útszakaszaira érvényesek, így főleg azok számára jelent könnyebbséget, akik amúgy is egy-két sztrádát használtak, és az időtartamú autópálya matricákkal drágábban jönnének ki. Ezeket mintegy 1500 értékesítési ponton lehet megvásárolni, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálatain, benzinkutakon, a határátkelőknél lévő viszonteladói pontokon.

[adapt]

Lehetőség van interneten is vásárolni, február elsejétől pedig az SMS-es rendszer is működni fog. A matricák árát a járművek mérete határozza meg, a legolcsóbb az autósok és motorosok számára, nekik 5000 forintot kell fizetni, a buszsofőröknek viszont már 20.000 forintba kerül. A megyei matrica érvényessége naptári évre szól, így egységesen 2016.január 1-ig használhatók fel, bármikor is vásároljuk meg a 2015-ös év folyamán.

Az egy hónapos türelmi idő február elsejéig tart, aki januárban hajt rá véletlenül egy fizetős szakaszra, annak még nem kell megfizetnie a 14 875 forintos pótdíjat, ám az 1470 forintos eljárási díjat igen. A február bekövetkeztével a sofőr értesítést kap a büntetésről, amit olyan módon tud kiváltani, ha a szolgáltatási díj befizetése mellett megveszi az adott szakaszra érvényes megyei, vagy országos éves matricát.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *