292022márc

Mobilitási Csomag: 2022. május 21-jével engedélyköteles a kishaszongépjárműves árufuvarozás

Az uniós irányelvek, jogszabályok rendelkezéseivel összhangban 2022. május 21-től hazánkban is szakhatósági engedélyhez kötik a kistehergépjárműves árufuvarozást.

Definíció szerint azokra vonatkozik, akik 2,5t legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó kistehergépjárművel díj ellenében belföldi vagy nemzetközi fuvarozási szolgáltatási tevékenységet végeznek. Korábban még 3,5t volt ez a határ.

Közúti Árufuvarozói Felelősségbiztosítás 2,5t feletti kishaszongépjárművekhez (tarifálás, kötés) ➔

A kisáruszállító fuvarozók engedélykötelezettségének hazai jogi szabályozását a Magyar Közlöny 242. számában hirdették ki, ebben található a 791/2021-es számú módosító rendelet. A kötelezettség továbbra sem vonaktozik a saját árujukat szállító vállalkozásokra, csak azokra a piaci szereplőkre, akik fuvardíj ellenében közlekedési szolgáltatóként vannak jelen.

Az engedély kiváltásnak 3 legfontosabb feltétele:

  • a vállalkozás jó hírneve (9. §) — Ez a kitétel a piac tisztaságát hivatott szavatolni, és megakadályozza, hogy olyasvalaki végezzen fuvarozási tevékenységet, akinek korábban a tisztességes piaci magatartást kedvezőtlenül érintő előélete volt (pl. fizetésképtelenség, hatóság által bevont korábbi engedély).
  • pénzügyi megfelelőség (12. §) — A jogszabály biztos anyagi hátteret követel meg. A vagyoni biztosíték lehet meghatározott összegű – pénzügyi intézménynél lekötött és elkülönített – pénzösszeg, pénzügyi intézmény által vállalt kezesség, garanciaszerződés, vagy biztosítóintézettel kötött felelősségbiztosítás. A vagyoni biztosítékra vonatkozó szerződést minimum egy évi időtartamra kell megkötni.
  • szakmai irányító fogalkoztatása (9-10-11. §) — A 2,5 t össztömeget meghaladó fuvareszközöket üzembentartó vállalkozásoknak — ahogy az már a nehéz-tehergépjárműveket üzemben tartó vállalkozásoknál működik — 2022. május 21-től szakmai irányítót kell foglalkoztatniuk. A közúti árufuvarozó-vállalkozó szakmai alkalmasságot igazoló bizonyítvány, valamint a továbbképzési igazolás megszerzéséhez a vállalkozás szakmai irányítójának szaktanfolyamon kell részt vennie.

Fővárosi és megyei kormányhivatalok közlekedési osztályainak listája

A budapesti és megyei kormányhivatalok közlekedési osztályainak listája ide kattintva letölthető.

Meg kell jeleníteni a vállalkozás adatait a járművön

A fuvarozáshoz használt gépjármű jobb oldali 1. ajtajának külső részén – tehergépjármű esetében az oldalfalon – jól látható méretben szükséges feltüntetni az üzembentartó nevét és telephelyét, vagy a közlekedési hatóság által e célra rendszeresített jelet és azonosítási számot.

Európai irányelv alapján

A kisárufuvarozók engedélykötelezettségének megteremtését az európai piac átláthatóságának növelése inspirálta, valamint az a közlekedésbiztonsági megfontolás, hogy 3,5 t alatti kisjárművek vezetői a későbbi években (a tervek szerint 2026-ra) vezetési és pihenőidő-szabályok szerint közlekedjenek, ahogy az már a nehéz teherjárműveknél megszokott.

Saját számlás áruszállítókra nem vonatkozik

A saját termékeiket mozgató áruszállítók (úgy mint gyártó-termelő vállalkozások, őstermelők, építőipari kivitelezők stb.) közül közúti áruszállítási igazolvánnyal továbbra is csak azoknak a vállalkozásoknak kell rendelkezniük, amelyek 7,5t legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművel végzik szállítási tevékenységüket.

Fontos kiemelni

Az engedély nem a gépjárművezetés személyi okmányai közé sorolható. A tevékenységi engedély a fuvarozási szolgáltatás egyfajta iparengedélyének vagy szakhatósági engedélyének számít, ami tehát nem személyhez, nem járműhöz, hanem a vállalkozás egészéhez kötődik, azaz feljogosítja a vállalkozást, hogy díj ellenében közúti közlekedési szolgáltatást végezzen.

Milyen szankciók vannak?

A tevékenységi engedély nélkül díj ellenében fuvarfeladatot végző vállalkozások magas, mintegy 800.000 forintos bírságra számíthatnak.

Közúti Árufuvarozói Felelősségbiztosítás 2,5t feletti kishaszongépjárművekhez (tarifálás, kötés) ➔

Fuvarozás határátlépéssel

A magyar államhatáron átlépésével az uniós tagállamokba irányuló nemzetközi fuvarfeladat végzéséhez a belföldin túl közösségi árutovábbítási engedélyre is szükség van. Mivel európai szabályozásról van szó, az EU tagállamainak útjain a magyar fuvarozóktól az uniós hatóságok elkérhetik ellenőrzésre a közösségi engedélyt, mint hazánkban egy külföldi fuvarozótól a magyar rendőrség ugyanezt az okmányt.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *