162015jan

A megyei matrica előnyei

Az időalapú autópálya matricák mellett évi ötezer forintos áron elérhetők már a megyei matricák is, amelyek a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint jelentősen csökkentik majd az autósok úthasználati költségeit.

Jelentősen csökkennek az autósok úthasználati költségei 2015-től a megyei matricák bevezetésével, mely leginkább azok számára jelent könnyebbséget, akik eddig is csak egy, vagy pár sztrádát használtak. Az új, területi alapon működő megyei matricák olcsóbb, gyorsabb és biztonságosabb autózást kínálnak a hazai gyorsforgalmi úthálózaton közlekedőknek. A kormányszóvivő nyilatkozata szerint már több mint 200 ezren éltek a lehetőséggel, ami az úthasználók túlnyomó számára anyagi könnyebbséget jelent.

Az új rendszerrel azok járnak legjobban, akik csak néhány megyében közlekednek, és az éves matrica vásárlása helyett olcsóbban jönnek ki, ha csak az érintett megyékre veszik meg idén a bérletet. Az éves matrica ugyanis 42.980 forintba kerül, mely szinte ugyanannyi, mint összesen 8 megyei matrica ára. Az évi 5000 forintért megváltható matrica leosztva egy hónapra mindössze 400 forint, mely munkanaponként pedig 20 forintot jelent.

[adapt]

Ez a Budapest környéki agglomerációban élők számára kifejezetten előnyös, hiszen az eddiginél lényegesen olcsóbban vehetik igénybe a gyorsforgalmi utakat egész Pest megyében.

Másik előnye az új rendszernek, hogy a megyei matricák vételére feltehetőleg nem mindenki lesz hajlandó, ezért a forgalom csökkenése több mint valószínű, főként a budapesti bejáró szakaszokon. Így kevesebb lesz a forgalmi dugó, eredményezve a sokkal gyorsabb és biztonságosabb közlekedést a matricát vásárlók számára. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium összefoglaló tájékoztatóján az is elhangzott, hogy az időmegtakarításnak és a biztonságosabb utazásnak köszönhetően a járművek amortizációja is csökken, és a matrica díja garantáltan megtérül a gépjármű élethosszában.

Egy autó éves fenntartásai költségei mellett a matrica ára elenyésző összeg, ám a biztonságosabb és kellemesebb vezetés garantált. Emellett nem elhanyagolható az sem, hogy az utazás időbeni rövidülése miatt „az idő pénz” alapon is spórol a vezető.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *