82017jan

Új fizetős utak 2017-ben

2017-ben nem emelkednek a tömegközlekedési tarifák, és az úthasználati díjrendszerben sem lesz jelentős változtatás. Jön egy új e-matrica, de nem kezdeményezik az úthasználati díjak tarifáinak emelését jövőre.

Az autósok számára fizetős utak köre 2017. január elsejétől csak az októberben átadott Hegyfalu-Csorna szakasszal Szombathelyig teljes hosszban elkészült M86-ossal bővül, más módon nem változik.

A megyeszékhely gyorsforgalmi kapcsolatának létrejöttével a kínálatból mostanáig hiányzó Vas megyei matrica bevezetése is lehetővé vált.

Új díjköteles utak 2017-ben: M86 út és új Vas megyei matrica

Hegyfalu-Csorna szakasszal Szombathelyig teljes hosszban elkészült M86-tal bővül, így az M86-os út fizetős útszakasz 2017 január 1-jétől, ezért a Vas megye felkerül a megyei matrica listára. A fejlesztési tárca az e-matricás rendszer egyéb érdemi módosítását nem tervezi, de dolgoznak egy olyan szabályváltozás előkészítésén, ami megkönnyítené a vásárlást.

A hazai gyorsforgalmi utak többsége díjköteles, ezért az autópályát vagy autóutat jelző tábla szinte kivétel nélkül a fizetős szakasz kezdetét is jelöli. Az ellenőrzési tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan még mindig nincsenek tisztában a már másfél éve díjkötelessé vált szakaszokkal. Az M0 autóút díjköteles szakaszára (31-es M0-M5 csp. (Gyál) és 42-es M0-M4 (4-es sz. főút csp) között, valamint 69-es M0-M3 és 75-ös M0-2.sz. főút csp. között) telepített fix ellenőrző kapuk adatai alapján megállapítható, hogy az összes pótdíjas eset egyötöde ezen a szakaszon képződött.

A díjköteles úthálózatról érdemes tájékozódni oldalunkon, ahol az országos térkép és a megyei térképek egyaránt megtalálhatók.

A megyei matrica hatálya a legtöbb esetben a megye közigazgatási határán túl a megyét követő első csomópontig érvényes. A megyei matricák területi érvényességét csomópontszám és szelvényszám szerint a díjrendelet melléklete tartalmazza. Akik a fővárosból a dél balatoni településekre közlekednek, azok számára egy Pest megyei, egy Fejér megyei és egy Somogy megyei matrica megváltása szükséges. Akik az északi partra tartanak, azoknak egy Pest megyei és egy Fejér megyei matrica is elegendő ahhoz, hogy egész évben korlátlan számú alkalommal utazzanak díjköteles utakon a magyar tengerhez. A megyei matrica az országos éveshez hasonlóan a vásárlás időpontjától a következő év január 31-ig érvényes.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *