12015febr

Mi változik február 1-től az útdíjrendszerben?

Mi változik 2015. február 1-től?

A legfontosabb változások a következők:

A megyei matrica hatálya a megye közigazgatási határán túl a megyét követő első csomópontig érvényes.

A 2015. január 1-től hatályos rendeletben foglaltakon felül a matricás rendszerben újból díjmentesen használhatók a következő szakaszok:

a) M86 autóutat teljes hosszában, amíg nem létesül kapcsolat az egybefüggő országos gyorsforgalmi úthálózattal
b) M9 autóút (61. sz. főút) Kaposvár elkerülő szakasza, amíg az nem létesít kapcsolatot az országos gyorsforgalmi úthálózattal
c) M9 autóútnak a 6. számú főút és 51. számú főút közötti szakasza
d) M4 autóút (4. sz. főút) Vecsés és Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út közötti szakasza, a repülőtér megközelíthetősége érdekében
e) M8 autópálya

A 2015. januárban utólag megváltott éves matricák és megyei matricák további szolgáltatási díj (1470 Ft) megfizetése nélkül mentesítenek a pótdíj megfizetése alól. A szolgáltatási díj tehát eltörlésre került.

A feleslegessé váló megyei matricák visszaváltásának lehetősége biztosítva lesz azok számára, akik januárban csak és kizárólag ezen szakaszok használata miatt váltottak megyei matricát (pl. Vas megyében, ahol a változtatást követően nem lesz díjköteles úthálózat).

A kormánydöntés kitér továbbá a nagycsaládosok és a mozgásukban korlátozottak kedvezményes e-matrica vásárlására. A jogszabályi rendezés ebben a témában áprilisra várható. Az érintetteknek D2 matricát kell váltaniuk és utólagos kompenzációra lesz lehetőség. A különbözetet utólag térítik meg számukra, amint az ehhez szükséges módosítások (köztük törvényi szintű is) megszületnek.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *