232014dec

Mely termékek számítanak kockázatosnak (EKAER)?

A kormány néhány héttel az EKAER rendszer bevezetése előtt adta közre a nemzetgazdasági miniszter rendelettervezetét, amelyben részletesen megtalálható, mely termékek számítanak majd kockázatosnak.

A kockázatos termékeket az EKAER úgy különbözteti meg, hogy azokra fokozott ellenőrzést ír elő, és a szállítás megrendelőjétől, a szállítmány feladójától több adat megadását kérik az EKAER szám megadásához. Ezek szállítása még akkor is bejelentés-köteles, ha olyan járművel történik, amelyre az útdíjfizetési kötelezettség nem vonatkozik, ha egy adott termékből legalább 200 kilogrammnyit vagy 250 ezer forintnyit, illetve több termékből egy címzettnek legalább 500 kilogrammnyit vagy 1 millió forintos áruértéket meghaladóan szállítanak.

A kockázatos termékek szállításához emellett kockázati biztosítékot is letétbe kell helyezni egy elkülönített számlára (vagy bankgaranciával igazolva), amely a bejelentést megelőz 60 nap során szállított termékek adó nélküli értékének 15 százaléka kell, hogy legyen. Ez alól csak azok élveznek kivételt, akik a köztartozásmentes adózók listáján szerepelnek.

Meglepően hosszú lista

Előzetesen a legtöbb iparági szereplő arra számított, hogy csak az olyan termékeket minősítik majd kockázatosnak, amelyek az áfacsalással érintett termékek körébe tartoznak, a cukrot, az étolajat és más hasonló árukat. A rendelettervezetből ugyanakkor – amelynek véleményezésére a szakmai szervezetek mindössze egyetlen napot kaptak – kiderül, hogy szinte minden közúton szállított termék felkerült a listára.

A rendelet 1. számú mellékletében a legtöbb élelmiszerfajta fel van tüntetve, a 2. számú melléklet pedig többek között felsorolja a ruhaféléket, tüzelőanyagokat, építőanyagokat. Ez azt jelenti, hogy a kivétel alá eső fuvarozók kivételével a legtöbbeknek le kell majd tenniük és fenntartaniuk a szükséges biztosítékot, illetve számolniuk kell azzal, hogy közúton fuvarozott szállítmányaikat fokozottan ellenőrzik majd a rendszer január 1-i életbe lépését követően.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *