152014dec

Módosít a fuvarozást végzők terhein az NGM

Új előterjesztést nyújtott be a Nemzetgazdasági Minisztérium az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerrel kapcsolatban, amely többek között a gyűjtőfuvarokat végzők terheit és a mulasztók bírságait csökkentené.

A legújabb módosító javaslat célja az áruforgalmi ellenőrző rendszer rugalmasabbá tétele, illetve a vállalkozók terheinek csökkentése a Nemzetgazdasági Minisztérium hivatalos közleménye értelmében. A tárca legújabb tervezete értelmében nem minden szállítmányt kell majd az EKÁER rendszeren keresztül bejelenteni. Ahogyan a kockázatos termékek esetén, a nem kockázatos termékekre is súly vagy értékkorlát vonatkozik majd, ha azokat gyűjtőfuvar keretében szállítják. Eszerint a 2500 kilogrammot és 2 millió forintos összértéket meg nem haladó rakományok esetén nem kell majd EKÁER számot igényelni.

A javaslatban szerepelnek a kockázatos élelmiszerekre vonatkozó limitek is. Ezek szerint ha a kockázatos élelmiszert egyazon útdíjköteles járművel, egy fuvarozás keretében szállítják, de súlya a 200 kilogrammot, értéke a 250 ezer forintot nem lépi túl, akkor a szállítást végző mentesük bejelentési kötelezettsége alól. Egyéb kockázatos termékek esetén 500 kilogramm, illetve 1 millió forintos ellenérték a felső határ a mentességhez. Az áru összértéke mindig az adózás nélküli ellenérték összegét jelenti.

A javaslat a mulasztás esetén kiszabható büntetést is enyhíti annyiban, hogy nem fixen az igazolatlan eredetű áru összértékének 40 százalékában határozza azt meg. Ugyan a 40 százalékos érték megmaradt, ez azonban csak a bírság lehetséges felső határa lesz majd.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *