212014dec

Jövedéki termékek, amelyekre nem kell EKAER szám

A korábbi várakozásoknak megfelelően azok a termékek, amelyek a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló törvényben szerepelnek, mentesek az EKAER kötelezettség alól.

Mivel az uniós szabályozás értelmében a hatályos jövedéki törvényben szereplő termékeket már korábban is fokozottabb ellenőrzésnek tették ki, logikus volt, hogy ezek mentesek lesznek majd az EKAER kötelesség alól, hiszen azzal gyakorlatilag alig változna valami.

A hatályos jövedéki törvény szerint ide tartoznak az alkoholtermékek, a sör, a bor és a pezsgő, illetve az köztes alkoholtermékek, a dohánytermékek, valamint az ellenőrzött ásványolajtermékek és bioüzemanyagok. A jövedéki termékek teljes listáját a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény tartalmazza. A mentesség a korábbi tervezetek szerint a jövedéki termékekre nem vonatkozott, azonban Révész Máriusz 2014. december 11-i módosító javaslata alapján ezeket a termékeket mégis kivették a rendszerből, éppen azért, mert ezekre már korábban is szigorúbb ellenőrzési intézkedések vonatkoztak.

További mentességek

A bejelentési kötelezettség alól a jövedéki termékeket szállítókon túl mentesülnek azok is, akik gyűjtőfuvar keretében 2,5 tonna súlyt vagy 2 millió forint értéket nem meghaladó nem kockázatos terméket szállítanak. Kockázatos termékek fuvarozása esetén a bejelentési kötelezettség élelmiszereknél 200 kilogramm, illetve 250 ezer forint érték, egyéb kockázatos termék esetén pedig 500 kilogramm vagy 1 millió forint.

A segélyszállítmányok, valamint a katasztrófavédelmi tevékenységben részt vevő járművek természetesen szintén mentesülnek az EKAER szám igénylési kötelezettség alól.

Ha az árura nem vonatkozik semmilyen mentesség, úgy az útdíjköteles (3,5 tonna össztömeg feletti) járművel végzett közúti fuvarozással járó termékfuvarozás esetén a szállításhoz a szállítmány feladójának mindenképpen igényelnie kell EKAER számot. Ez tehát nem a fuvarozót terheli, hanem elsősorban azokat, akik az árukereskedelemben érintettek.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *