82014dec

Januártól startol az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer

Jövő év január 1-jén indítják el hazánkban az EKÁER rendszerét. Olyan termékek esetében, amelyek az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság hatáskörébe tartoznak, csak olyan ügyfelek kaphatnak majd EKÁER-számot, akik rendelkeznek FELIR azonosítóval.

A NÉBIH felhívta rá a figyelmet, hogy aki olyan tevékenységet végez, amely a FELIR hatálya alá tartozik, és még nem kapott azonosított, annak regisztrálnia kell magát a rendszerben.

Az érintettek a FELIR keresőalkalmazás weboldalán (http://portal.nebih.gov.hu/web/guest/felir-kereso) ellenőrizhetik, hogy az adott termék a FELIR-köteles termékek körébe tartozik-e vámtarifaszáma alapján, hogy a TEÁOR-szám szerint a vállalkozás számára kötelező-e a FELIR-regisztráció, illetve, hogy a vállalkozás már rendelkezik-e azonosítóval.

Azok a vállalkozások, amelyek érvényes bevallást nyújtottak be a 2014. évben, biztosan rendelkeznek FELIR-számmal. Ugyanakkor ha a bevallási kötelezettséget nem teljesítették, az azonosítót a pótbevallás benyújtásával egészen biztosan megkapják, s a vállalkozást felveszik a nyilvántartásba. A nyilvántartásba vétel akkor is megtörténik, ha az ügyfél nullás bevallást ad le, mert tevékenységét 2014-ben kezdte meg.

A regisztráció elvégezhető a NÉBIH weboldalán (http://portal.nebih.gov.hu/hu/web/guest/felugyeleti-dij), a felügyeleti díj bevallási rendszeren keresztül.

A rendelet azt is meghatározza, hogy kizárólag az első, a 3/2010 (VII. 5.) VM rendeletben leírtak alapján bejelentett magyarországi tárolási helyen rakodható ki az uniós tagállamokból behozott élelmiszerek. Az uniós tagállamból vagy harmadik országból forgalomba hozatal vagy feldolgozás céljából behozott élelmiszereket behozó élelmiszer-vállalkozásoknak mindenképpen regisztrálniuk kell. Nem csak a vállalkozást, de az első magyarországi telephelyet is regisztrálni kell a rendszerben, ahol sor került az áru első betárolására. A tárolási helyek megtalálhatóak a NÉBIH weboldalán működő keresőben (http://portal.nebih.gov.hu/elso-betarolasi-hely-kereso).

Az első tárolási helyet üzemeltető vállalkozások nyilvántartásba vételi kérelmükkel az illetékes megyei kormányhivatalhoz fordulhatnak. A területi növény- és talajvédelmi igazgatóság növényi alaptermék forgalmazása estén, egyéb élelmiszer forgalmazásakor pedig a területileg illetékes járási állategészségügyi hivatal segíthet, ha nem találjuk az adatbázisban a telephely adatait.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *