272014febr

Mekkora büntetést kaphatunk az útdíj meg nem fizetése miatt?

Annak megválaszolásában, hogy milyen pénzbeli büntetések várhatók az útdíjfizetési kötelezettség elmulasztása esetén, a törvény szerint a díjbefizetés elmulasztásával összefüggésbe hozható jármű tengelyszáma a döntő. Azonban mindenekelőtt tisztázni kell, hogy a törvénykezés szerint három kategóriába sorolhatók az utat jogosulatlanul használók.

A bírság mértékét nem a kategóriák határozzák meg, ezek kizárólag annak definiálására szolgálnak, hogy mely esetben kell pénzbüntetést kiszabni az útdíjfizetéssel kapcsolatban

Az első csoportba azok tartoznak, akik a szó szoros értelmében nem fizettek útdíjat, tehát nem váltottak előre viszonylati jegyet, illetőleg nem szerződtek a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-vel az utólagos díjfizetésről, nem rendelkeznek az ehhez szükséges fedélzeti eszközzel. A második büntethető csoportba azok tartoznak, akik a díj megállapításához szükséges adatok közül valamelyiket rosszul adták meg. Ebben az esetben nem kerül szóba méltányosság, a véletlen vagy szándékos adattévesztés következménye ugyanúgy bírság. A harmadik kategóriába pedig azok tartoznak, akik a fedélzeti eszközüket használják szabálytalanul.

A szabályszegőt megállíthatják az úton, ám ennek elmaradása esetén is sor kerülhet bírságolásra. Ilyen esetben a jármű tulajdonosa kapja a bírságot az objektív felelősség elve alapján. Mivel a büntetés mértéke kéttengelyes jármű esetén 80 000 Ft, háromtengelyesnél 90 000 Ft, négytengelyesnél viszont már 110 000 Ft, érdemes odafigyelni az útdíjfizetési szabályok pontos betartására.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *