172015febr

Nem küldtek ki fizetési felszólítást a matrica nélkül autózóknak

A januári próbaüzemben csak gyűjtötte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NUSZ) Zrt. a jogosulatlan úthasználattal kapcsolatos adatokat, azok összesítése folyamatban van, januárban nem küldtek ki fizetési felszólítást az e-matrica nélkül autózóknak – közölte a NUSZ.

A társaság válaszában hangsúlyozta, hogy az alap pótdíjfizetési felszólítás kiküldésére az útdíjfizetési szolgáltatónak 60 nap áll a rendelkezésére.

A NUSZ emlékeztetett arra is, hogy azoknak az autósoknak, akik januárban érvényes e-matrica nélkül közlekedtek díjköteles szakaszokon, de legkésőbb február 28-ig a jogosulatlan úthasználat helye szerinti éves megyei vagy éves országos matricát vásárolnak, sem a pótdíjat, sem az 1470 forintos szolgáltatási díjat nem kell megfizetniük.

Sok matricát váltottak vissza az új szabályok miatt

Az útdíjfizetési szolgáltató adatai szerint január 1-je és február 15-e között 752 ezer megyei e-matricát vettek az úthasználók, és mintegy 9 ezer feleslegessé vált matricát váltottak vissza, miután február 1-jétől egyes szakaszok ismét díjmentesek lettek, illetve változtak a matricák területi érvényességére vonatkozó szabályok.

A megyei e-matricákat március 15-éig lehet visszaváltani. A NUSZ azzal számol, hogy összesen mintegy 20 ezer megyei e-matrica válhatott feleslegessé.

Gyakran összekeverik a kategóriákat

A szolgáltató tapasztalatai szerint a matricák vásárlásakor az egyik leggyakoribb hiba a D2 és a D1 kategória összetévesztése. Pótdíjazási szempontból azonban a nem megfelelő matrica éppen olyan jogosulatlan úthasználat, mintha az autós egyáltalán nem váltott volna e-matricát – hangsúlyozta a NUSZ.

Az új D2 díjkategóriába tartoznak a hétnél több utas szállítására alkalmas személyautók, valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsik és a lakóautók. A díjköteles szakaszokon az utánfutók úthasználatáért a D2 és B2 (autóbusz) kategóriákban külön kell fizetni. Ebben az U kategóriában a jogosultságot minden esetben a vontatmány rendszámára kell megvásárolni – hívták fel a figyelmet.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *