302015jan

Jelentős változások jöhetnek az útdíjban

A január elsejétől bevezetett megyei matricák sokak számára jelentős megtakarítást jelentenek.

Például, akik Budapest-Dél-Balaton vagy a Győr-Budapest útvonalat használják rendszeresen, ez idáig 42.000 forintért tudták megvásárolni az éves matricát. Ezzel szemben, ha 3 db megyei matricát vásárolnak 5000 forintért, akkor csak 15.000 forintot kell, hogy útdíj gyanánt fizessenek.

A megyei matricák nem veszítik érvényüket rögtön, amint a megyehatárt átlépte a gépkocsi, hanem a határ utáni első csomópontig érvényesek lesznek. Ez körülbelül 30-40 kilométert jelent, így nem kell büntetéstől tartani a megyehatár átlépésekor.

Csak három e-matrica kell a Balatonra

Az M1-es autópálya Fejér megyei szakaszára, valamint az M7-es Veszprém megyei részére a szomszédos megyékben érvényes e-matricákkal is fel lehet hajtani, így a Budapest-Győr, Siófok-Budapest vonalra csak három megyei e-matrica szükségeltetik.

Ingyenes lesz a reptéri út

Nem kell e-matricát váltaniuk azoknak, akik a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérig szeretnének eljutni a fővárosból, a 4-es főút használatával. Ingyenes lesz a 4-es főút Budapest felől a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérig tartó szakaszának használata, az M86-os főút szombathelyi és a 61-es főút kaposvári szakasza (a csatlakozó gyorsforgalmi kapcsolat megépítéséig), továbbá a dunaújvárosi és a szekszárdi autópályahíd, így – a Megyeri híd mintájára – a Pentele és a Szent László hídra nem kell egyetlen matrica sem.

Kedvezmények a nagycsaládoknak

A D2 kategóriájúnak minősített kisbuszokra, ha az négy- vagy többgyermekes család illetve mozgássérült személy tulajdonában van, a személygépkocsiknak (D1-kategória) megfelelő e-matrica díj értékét kell majd fizetni. A két kategória közti különbség maga a kedvezmény.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *