22015jan

Ezt érdemes tudnia a matricás útdíj változásokról

D1 díjkategória méret szerint kétfelé osztódik, D2 kategória is lesz

A legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsik (vezetővel együtt) és annak vontatmánya maradnak a D1 kategóriában, ezek díjtételei egyetlen kategóriában sem változnak 2014-hez képest. A D1 kategóriába nem tartozó valamennyi személygépkocsi (7 főnél több utas szállítására alkalmas járművek), valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsik és a lakóautók a D2 díjkategóriába kerülnek. A D2 kategóriában a heti (10 napos) és a havi e-matricák a D1 kategória díjainak kétszeresére emelkedik, azonban az éves matricák ára megegyezik a D1 kategória árával.

U kategória bevezetése (díjtételei megegyeznek a D1-el)

A díjköteles szakaszokon utánfutók úthasználatáért a D2 és B2 kategóriákban külön kell fizetni. Vagyis ha busz vontat utánfutót, akkor váltani kell B2 és U kategóriás jogosultságot is. U kategóriában a jogosultságot minden esetben a vontatmány rendszámára kell megvásárolni.

[adapt]

Változások a díjköteles úthálózatban

Legfontosabb változás, hogy a korábbi díjmentes szakaszok többsége díjkötelessé válnak, vagyis megszűnik a városi elkerülők, kivezető szakaszok díjmentessége, az M0-n belüli gyorsforgalmi utak is elvesztik mentességüket, így az arányos közteherviselés elvének megfelelően az azonos szolgáltatási színvonalú utak használatáért az ország minden részében egyformán kell fizetniük a járművezetőknek

Díjmentesek kizárólag a következő szakaszok maradnak:

  • az M0 autóút 1. sz. főút M5 autópálya közti szakasza
  • az M0 autóút 4. sz. főút és M3 autópálya közti szakasza
  • az M0 autóút 11. sz. főút és a 2. sz. főút közti szakasza
  • valamint az M31-es autópálya teljes szakasza

Januártól az autópályát vagy autóutat jelző tábla szinte kivétel nélkül a fizetős szakasz kezdetét is jelöli. A fizetős szakaszok kezdetére ezen felül kiegészítő tábla is utal. A tájékoztató táblák az M1, M3, M7 Budapestről kivezető szakaszain az utolsó díjmentesen használható csomópont előtt figyelmeztetnek majd arra, hogy mekkora távolságot követően következik a fizetős autópálya szakasz.

Az M0-s autóúton az irányjelző táblák informálnak a díjköteles útvonal kezdetéről az arra való ráhajtás előtt, így az autósok a díjköteles szakasz előtti utolsó csomóponton keresztül elhagyhatják az autóutat.

Átmeneti rendelkezés

A 2015. január 1. és 2015. január 31. között észlelt jogosulatlan úthasználat esetén a pótdíj utólagos elengedésének van helye, amennyiben a pótdíj megfizetésére kötelezett 2015. március 1-jét megelőzően személyesen a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati irodájában szolgáltatási díj (1470 Ft) megfizetése mellett, a jogosulatlan úthasználat helye szerinti éves megyei, vagy éves (országos) jogosultságot vásárol.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *