282015jan

Mobil ellenőrző autók, útdíj bírságok

Kibédi-Varga Lajos, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szóvivőjének tájékoztatása szerint a mobil ellenőrző autók egy meghatározott vezénylési terv szerint,

0-24 órában, 3 műszakban teljesítenek szolgálatot, és országszerte mintegy 500 lehetséges mérőhelyen végzik feladatukat, ezzel biztosítva az országos lefedettséget,

beleértve ebbe az újonnan díjkötelessé vált szakaszokat is. Ezzel együtt elmondható, hogy a bliccelők aránya tartósan 2% alatt van, ami európai szinten is jó aránynak számít.

Az ellenőrzés módja

Alapvetően három lehetséges útja van az ellenőrzésnek, melyek mindegyike alkalmas arra, hogy megállapítsa az esetleges vétséget. A szúrópróba szerű gépjármű ellenőrzés során megállítja a jogosult szerv a járművet és ellenőrzi az úthasználat jogosságát. A másik esetben egyrészt mobil figyelőeszközökkel, másrészt fixen kihelyezett érzékelőkkel kerül felülvizsgálatra a jármű e-matricájának érvényessége. Ez az ellenőrzés a díjköteles útszakaszokon bárhol megtörténhet, s az útszakaszt igénybe vevő vezetőnek jogi kötelessége lehetővé tenni, hogy az ellenőrzés zavartalanul megtörténhessen.

A díjköteles útszakaszokhoz tartozó levezetők, felvezetők és csomópontok is potenciális ellenőrző pontok lehetnek, ezért nagyon fontos ügyelni arra, hogy már az szakaszra való beérkezés előtt kiváltsuk az e-matricát. Ha értékesítési hellyel találkozik az úton, de még nem fizette be az útdíjat, akkor sajnos még abban az esetben sem mentesülhet a pótdíj befizetése alól, ha annak igényét az értékesítési helyen jelzi. Ezek a pontok arra szolgálnak, hogy a későbbi időpontokra, vagy más útszakaszokra biztosítsák a matricaváltás lehetőségét, ugyanakkor ellenőrző állomások is, melyek mentén elhaladva ellenőrzésre kerül a járművek úthasználatának jogossága.

Összege

A D1, a D2 és az U kategóriák esetében a pótdíj mértéke 14 875 Ft-tól 59 500 Ft-ig terjedhet, míg a B2 kategóriába tartozó járművek tulajdonosai a matrica hiányában 66 925 Ft-tól 267 700 Ft-ig terjedő összeget kötelesek befizetni. Az alacsonyabb ár a 30 napon belüli, míg a magasabb a 30 napon túli befizetésre vonatkozik, egyébként egységes pótdíjazásról van szó.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *