82015jan

Mekkora a pótdíj összege a matricarendszerben?

Motorkerékpárok, személyautók és 8 személynél kevesebbet szállító, illetve 3,5 tonnánál kisebb összsúllyal rendelkező járművek (ez a D1 kategória), illetve a kisteherautók, valamint az egyéb, még nem nagy-tehergépjárművek és buszok, valamint vontatványok (D2, U) esetében a pótdíj mértéke 14 875 Ft, 30 napon túli kifizetésnél pedig 59 500 Ft. A B2 kategória (buszok) után befizetendő pótdíjösszeg 66 925 Ft, 30 napon túli kifizetésnél pedig 267 700 Ft.

Mindezek fényében jól érzékelhetővé válik, hogy érdemes alaposan odafigyelni, mielőtt jogosulatlanul lépnénk föl egy egyébként fizetőssé vált útszakaszra. Ha a jármű valami miatt mégis felkeveredik az útra, de hibáját észlelvén sofőrje lekanyarodik az első lehetőségnél, abban az esetben is köteles befizetni a bírságot, s az utólagos e-matrica megvásárlása már nem vonhatja vissza a pótdíj befizetésének kötelezettségét.

A jogos úthasználat ellenőrzése

Amennyiben az érintett jármű, melyre már váltott a tulajdonos e-matricát, időközben gazdát cserél, az úthasználati jogosultságot is át kell ruházni az új tulajdonosra. Ez személyes ügyintézés formájában történhet. Amennyiben jogosulatlan úthasználat kerül megállapításra, a kiszabott pótdíj befizetésére jogosító csekket az ügyfélszolgálati irodában veheti át az érintett, de internetes úton is rendezheti tartozását.

[adapt]

A részletekkel kapcsolatban a pótdíjfizetési felszólítás fontos információkkal szolgál, így azt érdemes alaposan tanulmányozni.

A jogosultságot ellenőrizheti a hatóság szúrópróba szerű ellenőrzéssel, de fixen elhelyezett kamerákkal, illetve mobil megfigyelőberendezésekkel is. Ha jogosulatlan az úthasználat, s ez szúrópróba szerű ellenőrzés során derül ki, javasolt az azonnali befizetés (ez történhet készpénzzel és bankkártyával is), hiszen ez esetben kizárhatóvá válik az esetleges további késedelem. Digitális ellenőrzésen való fennakadást követően a hatóság elektronikus úton és levélben is értesítést küld a jogosulatlan úthasználatról, s a befizetés lehetőségeivel kapcsolatban is informál, befizetésre jogosító csekket csatol és/vagy megadja a megfelelő bankszámlaszámot, ahová a büntetés összegét meghatározott időn belül elutalni köteles a járműtulajdonos.

Fontos tehát, hogy az e-matrica használatával kapcsolatos valamennyi információnak tudatában legyen az autós, mielőtt az adott útszakaszra hajtana. A matrica igénylése és érvényesítése igen egyszerű, csupán néhány percet vesz igénybe, s zökkenőmentes és kellemetlenségektől nem övezett közlekedést biztosít.

Moratórium van érvényben január 31-ig.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *