252015nov

Így ne fizessen pótdíjat

Tavaly mintegy 276 ezer pótdíjfizetési felszólítást küldött ki az e-matricák értékesítését és ellenőrzését végző Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt., ebből mintegy 2,5 milliárd forint pótdíjat fizettek be.

Az útdíjfizetési szolgáltató tájékoztatása szerint azoknak, akik a D1, D2, U kategóriában, vagyis jellemzően személyautóval, e-matrica nélkül használják a díjköteles gyorsforgalmi utat – 30 napon belül – mintegy 15 ezer forint pótdíjat kell fizetniük, ezen túli fizetés esetén pedig csaknem 60 ezer forint a bírság összege.

A NÚSZ hatósági jogkörökkel ugyan nem rendelkezik, de fejlesztései révén növelni tudta az ellenőrzések hatékonyságát: a hazai bliccelők mellett a külföldiekkel szemben is egyre hatékonyabban tud fellépni a külföldi társszervezetekkel fenntartott kapcsolatai révén.

Mikor számíthatunk büntetésre?

Hiába van matricánk, az érvénytelen lesz, ha:

  • Nem megfelelő díjkategóriára váltjuk meg úthasználati jogosultságunkat. Például egy busz utánfutót vontat, de csak B2 jogosultsága van (B2+U helyett) vagy 8 vagy annál több személy szállítására alkalmas személygépkocsi D1 kategóriás jegyet vásárol D2 helyett.
  • Az ellenőrzőszelvényen vagy a nyugtázóértesítésen szereplő rendszám és/vagy felségjel nem egyezik a jármű tényleges rendszámával illetve felségjelével.
  • Egy adott megyére vonatkozó éves jogosultsággal rendelkezünk, de egy másik megye díjköteles úthálózatát használjuk.

A bírságok elkerülésének legbiztosabb módja a megfelelő autópálya matrica megvásárlása:

Autópálya matrica vásárlása az e-autopalyamatrica.hu oldalon!

A NÚSZ nemrég integrált díjellenőrzési rendszereinek köszönhetően a felállított kamerákon keresztül egyszerre képesek az e-matricás, valamint a teherautók által használt HU-GO e-útdíjrendszerben is ellenőrizni a használati jogosultságokat. Az integrációt követően a HU-GO ellenőrzését végző portál az év első hét hónapjában csaknem 50 ezer jogosulatlan e-matricás úthasználatot regisztrált. Idén az első nyolc hónapban 8,69 millió e-matricát értékesített a NÚSZ.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *