52015aug

Sebességet is mérnek az útdíj-ellenőrző kapuk

A rendőrség radarjai mellett műszakilag az útdíj-ellenőrző kamera-rendszerek is alkalmasak a gyorshajtások rögzítésére. Jogszabály-változás szükséges azonban ahhoz, hogy segítségükkel büntessenek.

Augusztus végéig fokozottabb ellenőrzéseket tart a rendőrség az utakon a nyaralásoknak és szabadságoknak köszönhetően megnövekedett forgalom miatt. A rendőrök így gyakrabban is mérik majd a sebességet, amit már az új komplex radarokkal végeznek.

Ezek a traffipaxok számtalan szabálysértést képesek bizonyítani, mint a sebességtúllépést, biztonsági öv használatának elmulasztását, a szabálytalan sávváltást, a záróvonal átlépést, a leállósáv vagy buszsáv jogszerűtlen használatát, a tiloson áthajtást, a kanyarodás, irányváltoztatás szabályainak megszegését. Egyelőre azonban az Országos Rendőr-Főkapitányság Kommunikációs Szolgálata szerint jelenleg csak az alapfunkcióik működnek: sebességmérés, automatikus rendszámfelismerés, forgalomszámlálás és forgalomtorlódás jelzés. Alaposabb teszt után vetik ugyanis majd be az egyenruhások a többi funkciót is, aminek indulását előtte bejelenti a rendőrség.

Soha ne hajtson fel fizetős útszakaszra érvényes úthasználati engedély nélkül!

Autópálya matrica vásárlása online

Közben már zajlik az új Komplex Közlekedési Ellenőrző Pontok fix traffipaxainak telepítése is, melyek a tervek szerint év végéig elkészülnek. Az automata ellenőrzési rendszer 365 fixen telepített, intelligens kamerából áll majd. Az országban egyébként jelenleg mindössze hét fixtraffi működik: az M1-es autópályán nyolc helyen négy mérő, az M0-s autóúton öt mérőhelyen kettő, a 7. számú főútvonalon és Kőröshegy településen két-két mérőhelyen egy-egy mérőeszköz.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *