162013dec

Változik Szlovákiában a fizetős utak listája

2014. január 1-jétől nagymértékű változásokat vezetnek be a szlovákiai fizetős utak rendszerében. 985 km-re vetnek ki újabb útdíjat. Ezek főként azokra az utakra vonatkoznak, melyek nagyon népszerűek a kamionosok körében, mivel ők rendszerint elkerülik a díjköteles autópályát valamint gyorsforgalmi utakat. Ezeken az útvonalakon is majdnem olyan sebességgel mehetnek végig, ám egyelőre ingyenesen.

Leginkább azok a közép- és északi régiókban lévő utak lesznek útvám kötelesek, melyek első osztályú utaknak minősülnek. Az önkormányzatok már 2010-től kérik ennek a szabályzatnak bevezetését, mivel a teherfuvarozók elkerülik a fizetős útszakaszokat, és inkább ezeket választják. Ezáltal a helységekben a nagy terheléstől nem csak az utak mennek hamarabb tönkre, hanem a házak sem bírják a sokszor nagy súllyal továbbrobogó teherforgalmat.

Januártól 3279 km-re bővül azon utak hossza, ahol már csak az útdíj befizetésével lehet autózni. Ebben az összesítésben természetesen benne van a 420 km autópálya valamint a 240 km gyorsforgalmi út is, amelyek eddig is útdíj kötelesek voltak.

A jövő évtől életbe lépő rendszer nem vonatkozik azonban azokra a másod- és harmadrendű utakra, melyek keresztülhaladnak a településeken. Ezzel azoknak a fuvarozó vállaltoknak az életét könnyítik meg, akik kizárólag ilyen útszakaszokon járnak, valamint az ezeken az utakon fekvő településekről indulnak, vagy ide érkeznek. Ez fontos kitétel, mivel rengeteg olyan vállalkozás van, amely csak ilyen utakat használ. Azonban ezekre az utakra is kötelező útvámot venni, ami egyelőre nulla díjas. A tervezet szerint azonban idővel ezek is útdíj kötelesek lesznek.

A kormány nem titkolt szándéka, hogy ezzel az útdíjjal még több bevételre tegyen szert, amit az utak javítására, modernizálására fordíthatnának. A hírnek természetesen a fuvarozó vállalatok nem örülnek, sőt válaszlépésként megerősítették, hogy emelni fogják a fuvarozási díjakat, drágábban fognak szállítani. A plusz díjat ugyanis valahonnan nekik is pótolni kell. Ezt másképp nem tudják fedezni, csak ha a szolgáltatásaik árain emelnek. Ezzel áremelkedési hullámot fognak elindítani, ami az alapélelmiszerekre is kihathat, mivel minden vállalkozás az ilyen pluszköltségeket a vásárlókra próbálja áthárítani.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *