142013szept

Szlovákiába is megérkezik az e-útdíj

A magyar e-útdíj nyári bevezetését követően az export-importtal foglalkozó fuvarozóknak újabb változást jelenthet, hogy Szlovákiában is új rendszer lép életbe szeptember 30-tól kezdve.

Északi szomszédunknál a hónap végéig működik a 2010-ben bevezetett tranzit ticketing rendszer, helyette október elsejétől lép életbe az új elektronikus rendszer. A változást elsősorban azok érzik majd meg, akik nagy tömegű tehergépkocsikkal közlekednek a szlovák utakon, ugyanis a magyar rendszerhez hasonlóan itt is a 3,5 tonnát meghaladó össztömegű gépjárműveket terheli a fizetési kötelezettség.

Azok számára, akik a szlovákiai utakat rendszeresen használják fuvarozás céljára, az új rendszer tartogat néhány olyan újdonságot, melyet mindenképpen érdemes észben tartani. A tranzit útszakaszra való belépést megelőzően a fuvarosok a régi rendszer megszűnéséig négy tranzitállomáson válthatják meg a szükséges ticketeket. Ezt követően azonban ezen utak használatához fedélzeti egységre lesz majd szükség.

Előre és utólag is fizethetünk

A jelenlegi magyar rendszerhez képes nem sok különbség lesz majd. A díjfizetés történhet előre, pre-paid módon, ebben az esetben a jármű vezetőjének előre fel kell töltenie bizonyos pénzösszeget a fedélzeti egység számlájára, ahonnan az érintett utak használatának arányában kerül levonásra az útdíj. Az ellenőrzést és a díjlevonást a speciálisan erre a célra létesített elektronikus kapuk végzik majd. Lehetséges ugyanakkor az utólagos fizetés (post-paid) is – ekkor a fedélzeti egység által szolgáltatott adatok alapján a kijelölt kapcsolattartó pontokon fizethető meg az úthasználati díj.

Tekintettel arra, hogy a jelenlegi hazai és a bevezetendő szlovák rendszer nem sokban különbözik, a regisztráció problémamentesen, gyorsan lebonyolítható, ennek ellenére nem tanácsos az utolsó pillanatra hagyni. Azok számára, akik eddig nem szereztek be fedélzeti egységet, mert inkább a szlovákiai tranzit utakat használták, mint a belföldi díjköteles utakat, ezután mindenképpen tanácsos ennek meglépése. Azok számára, akik nem használják rendszerszerűen az érintett útszakaszokat, a rendszer lehetőséget biztosít arra, hogy az országba történő belépéskor 50 euró biztosíték letétbe helyezése ellenében ideiglenes fedélzeti egységet kapjanak, amelyet az ország elhagyásakor visszaszolgáltathatnak.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *