162013jún

Útdíjfizetés fedélzeti egység segítségével

Magyarország is belép az elektronikus útdíjrendszert használó országok sorába, így 2013. július elsejétől hazánkban is a megtett úttal lesz arányos díjszabás. A HU-GO névre keresztelt magyar rendszerhez háromféleképpen történhet meg az útdíj bevallása: a ritkábban utazók viszonylati jegyet vásárolva utazhatják le az adott távolságot. A gyakrabban fuvarozó vállalkozások ezen kívül választják egy bevallási közreműködő vagy az EETS (Európai Elektronikus Útdíjszedési Szolgáltatás) segítségét is.

A gépjárművek fedélzeti egységével utóbbi két opción keresztül tudunk vásárolni, így lényegében ki sem kell szállni a kormány mögül ahhoz, hogy az indulás, érkezés és egyéb fontos információk megadásával érvényesítsük utazásunk. A fedélzeti egységekkel az úthasználati díj fizetése előre történik, azonban lényegesen egyszerűbb a folyamat, mintha viszonylati jegyet váltanánk. A flottakövetővel vagy GPS-nyomkövetővel már (korábban) felszerelt járműveknél sem jelent gondot az átállás, ilyen esetekben egy olyan OBU (on-board-unit) számít bevallási közreműködőnek, amely mögött egy diszpécserközpont és informatikai háttér áll.

Az eszköz (HU-GO és EETS kompatibilis) ide kattintva rendelhető meg

Az eszköz működési elve többféle módszerre is épülhet (műholdas helymeghatározás, URH-kommunikáció, mobilkommunikáció), fizetni pedig az  EETS segítségével tudunk. A különböző bevallási közreműködőknek (flottakövetéssel foglalkozó cégeknek) is van saját fedélzeti egysége, amiket az elektronikus útdíj bevezetésével párhuzamosan beszerezhetünk, így ezeket az eszközöket is használhatjuk az útdíj kiegyenlítésére. Bármelyik opciót is választjuk, szükséges az egyszeri regisztráció az Állami Autópálya Kezelő Zrt. internetes felületén. A fuvarozók ezt a regisztrációt 2013. június 20-tól tehetik meg, ennek során egyúttal egy folyószámlát is létrehoznak az útdíjszolgáltatónál (ÁAK). Erre a folyószámlára előre is fel lehet tölteni pénzösszegeket. Mind az EETS, mind a bevallási közreműködő zökkenőmentes ügyintézést biztosít, és a fuvarozó mentesülhet a körülményesebb viszonylatijegy-vásárlástól.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *