142013jún

Az elektronikus útdíj bevezetésének hatásai

2013. július elsejétől a magyar úthálózat 6513 kilométerén használattal arányos útdíj megfizetésére kötelezik a 3,5 tonnánál nagyobb tehergépjárműveket. Az elektronikus útdíj szinte a teljes magyar autópálya-, gyorsforgalmi és főútvonalra kiterjed, hatásai pedig nemcsak rövid, hanem hosszú távon is jelentősek lehetnek.

Az elektronikus útdíjnak nemcsak abból a szempontból van jelentősége, hogy segítségével egyszerűvé és átláthatóvá válik a rendszer. Az Európai Unió már hosszú évek óta cizellálja az egységes szisztémát, amely végleg felválthatja a fizetőkapus rendszert, arányosan követel díjat az úthasználótól, optimalizálja a közlekedést és kíméli a környezetet is.

A magyar állam a hazai szállítmányozóknak adókedvezményeket nyújt a többletteher elviselése érdekében, azonban a hirtelen megugró útdíj költsége valószínűleg beépül a fuvarozók szolgáltatási díjába, ez pedig inflációnövekedést eredményez.

A költségek emelkedése odáig is elvezethet, hogy a kisebb fuvarozók kénytelen lesznek feladni önállóságukat, és partneri viszonyt kell kezdeményezniük a piac nagyobb szereplőivel. Emellett a szállítmányozási szolgáltatást igénylő vállalkozások is jobban átgondolják, hogy éri meg jobban eljuttatni a terméküket A-ból B pontba, és megvizsgálják az alternatív fuvarozási lehetőségeket. Előfordulhat, hogy a közúti fuvarozás ügyfeleket veszít, pedig évekkel ezelőtt sikerült a vasúttal szemben előnyre szert tenni a rugalmas lehetőségeknek köszönhetően.

Az elektronikus útdíjszabásnak azonban vannak előnyei is: segítségével az úthasználóknak egyszerűvé válik az országokon átívelő forgalom esetén a díjfizetés, valamint csökkennek a torlódások a fizetőkapuk elhagyása miatt.

A szakértők arra is számítanak, hogy az autópályákat ismét többen használják, és elmaradt a spórolási szempontból történő kerülőutak használata. Utóbbinak köszönhetően az elektronikus útdíjrendszernek környezetvédelmi előnyei is vannak, és sikerül megvédeni a védtelen települések lakosait és infrastruktúráját.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *