32014márc

Újdonságok az útdíjrendszerben

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. új szolgáltatást vezetett be, melynek keretén belül lehetőség nyílik a megtett úttal arányosan felszámított elektronikus útdíjat utólagosan elszámolni, s ez nagymértékben megkönnyítheti mindazok életét, akik 3,5 tonnát meghaladó össztömegű tehergépjárművet üzemeltetnek.

Az új szolgáltatás igénybe vételéhez az Egyedi Útdíjfizetési Szerződés megkötésére van szükség a NÚSZ-szal. 2014. január 6-tól lehetséges a szerződéskötéssel kapcsolatos kérvény benyújtása, így akár már februártól kiaknázható a bevezetett fizetési kedvezmény, hiszen a részvénytársaság a beérkező kérelmeket 30 napon belül el is bírálja, persze szigorú feltételeket figyelembe véve.

Ahhoz, hogy a szolgáltatást igénybe lehessen venni, a NÚSZ hitelképességi minősítést végez, ezért szükséges a kérvényhez nyilatkozatokat is csatolni, melyekben kijelenti a vállalkozás, hogy nem folyik ellene csődeljárás, nem áll felszámolás alatt, továbbá nincsenek lejárt tartozásai. A minősítési eljárás végén az alacsony és magas kockázati kategóriába sorolt ügyfeleknek pénzügyi garanciát kell vállalniuk, ha élni szeretnének a kedvezményes díjfizetési lehetőséggel.

2014-ben további változások várhatók, hiszen több érdekképviseleti szerv javaslata alapján vélhetően még kisebb egységekre fogják osztani az útszakaszokat, így a kifizetett díj és a megtett út arányai jobban fogják tükrözni a valóságot. Lényeges változás lehet, hogy környezetvédelmi kategóriákon belül más díjtáblázat lesz érvényben, tehát a környezetbarát gépjárműveket alkalmazó vállalkozások előnyben részesülhetnek, ráadásul az úthasználat díját sem tervezik megemelni idén.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *