152013jún

Kompenzál a kormány – kedvezmények útdíj esetén

Bár sok szállítmányozással foglalkozó vállalkozást és fuvarozót megijesztettek az elektronikus útdíj bevezetésével, a kormány igyekezett enyhíteni az új rendszer miatt fellépő extra kiadásokat. A Nemzetgazdasági Minisztérium és több szakmai szervezet megállapodásának köszönhetően a magyarországi fuvarozók adókedvezményeket kaphatnak a 2013. július 1-től bevezetendő útdíjfizetésből. 

Az új rendszer (HU-GO) hazánk úthálózatából 6513 kilométerén vezeti be a használattal arányos fizetési kötelezettséget, amely a 3,5 tonnát meghaladó teherjárművekre vonatkozik. A díjszabás figyelembe veszi a gépjármű kategóriáját, a környezetvédelmi besorolását és az igénybe vett úttípust is. Az eddigi matricás rendszerhez képest mindez jelentős többletterhet ró nemcsak a tranzitforgalom képviselőire, hanem a hazai szállítmányozókra is.

A minisztérium és a szakmai szervezetek közös tájékoztatása szerint az adókedvezmények több pillért is érintenek: az első az iparűzési adót, a második a légrugós tehergépjárművek adóját, a harmadik pedig egy létesítendő forgóeszköz-hitelt.

Az első esetben a magyarországi fuvarozók a megfizetett útdíj maximum 7,5 százalékát leírhatják a fizetendő iparűzési adóból. A második esetben a légrugós tehergépjárművek adóját 100 kilogrammonként 350 forinttal, a régi 1200-ról 850 forintra csökkenti a minisztérium. A harmadik esetben felállítanak egy forgóeszköz-hitelt, hogy enyhítsenek azokon a fuvarozókon, akik sok esetben csak hosszú halasztással kapják meg a fuvardíjakat, miközben az útdíjat azonnal ki kell fizetniük.

A július elsejétől életbe lépő új útdíjrendszer az összes magyarországi autópályát, gyorsforgalmi autóútját és főútját érinti. Meghatározták a fizetős szakaszokat, azok hosszát, valamint azt, hogy hol vannak a lehajtási és felhajtási lehetőségek.

Útdíjat viszonylati jegy megváltásával, vagy az Állami Autópálya Kezelő Zrt.-nél történt regisztrálás után a fedélzeti egység alapján egy bevallási közreműködő vagy az EETS segítségével fizethetjük be.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *