62015márc

Áprilistól jöhet az útdíj-kompenzáció

Áprilistól kérelmezhetik az útdíjfizetési kompenzációt a nagycsaládosok és a mozgásukban korlátozottak, ha a kormány elfogadja az erről szóló rendelettervezetet. E szerint a már megvásárolt D2-es kategóriába sorolt járművek után a heti és havi, illetve a megyei útdíjmatricák teljes árának fele visszakérhető.

Március végén kerülhet a kormány elé az az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által megfogalmazott rendelettervezet, amely a nagycsaládosoknak és a mozgásukban korlátozottaknak nyújtana útdíj-kompenzációt. Ha a rendeletet elfogadják, áprilistól kérelmezhetik az érintettek az útdíjkedvezményt a járási hivatalokban, illetve a kormányablakoknál. A dokumentum alapján az érintettek a jogosultságuk igazolásával postai úton vagy személyesen is kérhetik a matricák után adott kompenzációt, amelyet negyvenöt napon belül – kérésüknek megfelelően postai úton vagy banki átutalással – folyósítanak az ügyfeleknek.

A kompenzációt a nagycsaládosok és a mozgásukban korlátozottak azért kaphatják, mert az év elején életbe lépett útdíjrendelet hátrányosan érinti őket. Ugyanis a nagyobb családok által használt, akár kilenc ember szállítására is alkalmas gépkocsikat egy matricakategóriával feljebb (D2-esbe) sorolták, így nekik a megyei matrica öt- helyett tízezer forintba kerül, a heti- és havijegy ára pedig szintén a kétszeresére emelkedett.

Az új kategória ellen a nagycsaládosok és a mozgássérültek szervezetei is tiltakoztak, ezután Fónagy János államtitkár január végén közölte, hogy utólagos kompenzációt kapnak majd a négy- vagy többgyermekes nagycsaládok, valamint a mozgásukban korlátozottak. Az Emmi rendelettervezetét március 4-ig lehetett véleményezni, ez kitér arra is, hogy a kompenzációt január elsejéig visszamenőleg lehet majd kérni. A hatásvizsgálat szerint a mozgáskorlátozottak, illetve mozgáskorlátozott személyeket szállítók közül ötszáz, a magánszemélyek, a nagycsaládosok – négy vagy több gyermek után családi pótlékra jogosultak – körében pedig körülbelül hétezer-ötszáz fő juthat kedvezményhez. A költségvetésből százmillió forintot vonhat el az intézkedés.

Ismeretes, az év elején a nagy társadalmi elégedetlenséget kiváltó útdíjrendelet több tekintetben módosult. Egyebek mellett kikerült a fizetős szakaszok közül a Liszt Ferenc repülőtérre vezető út, több nagyvárost elkerülő szakasz, valamint a déli Duna-hidak is.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *