22015júl

Így módosult az útdíj

A díjkategória tévesztés miatt az év első napjától június 30-ig tartó időszakban legfeljebb két pótdíj szabható ki – egyebek mellett ezt tartalmazza az a jogszabály, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg (2015. év 93. számában).

Az autópályadíjakat szabályozó rendelet úgy módosul, hogy aki több alkalommal is díjkategóriát tévesztett – olcsóbb díjjal akarta használni az utat – annak ez év elejétől e hét keddjéig legfeljebb két pótdíjat kell megfizetnie, feltéve, hogy a pótdíjat ugyanarra a járműre rótták ki. A pótdíj azonban nem lehet több 29 750 forintnál. A többletet a szolgáltató – június 30-tól számítva 45 napon belül – visszafizeti.

Sokan meglepve tapasztalták, hogy a fennálló szabályoknak eleget téve megvásárolták autópálya-matricájukat, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) mégis megbírságolta őket. Később – a kézhez kapott büntetési értesítőből – derült ki számukra, gépkocsijuk már nem az addig megszokott kategóriába tartozik, azokat ugyanis még januárban egy újonnan létrehozott csoportba sorolták át. Erről viszont senki nem értesítette őket, így kénytelenek voltak büntetést fizetni.

Az érvényben lévő szabályozás értelmében ugyanis a téves matrica vásárlása esetén minden egyes esetben pótdíjat kell fizetni. A megbírságoltak a megfelelő díjkülönbözet, de legalább a legalacsonyabb pótdíj megfizetésével, és a jogszabályban meghatározott 1470 forint átírási költség befizetésével rendezhették büntetésüket. Bár az alacsonyabb (D1) és az magasabb (D2) kategóriához rendelt díj különbözete csupán 4780 forint, a díjkategóriához tartozó legalacsonyabb pótdíj összege azonban 14 875 forint. Így a figyelmetlen autósnak ennyit kellett fizetni a téves vásárlás miatt.

Miután az aktuális jogszabályok szerint a kezelőnek 60 nap áll a rendelkezésére, hogy ügyfeleit értesítse a bírságról és annak indokáról- előfordult, hogy tucatnyiszor kellett kifizetni a 14 875 forintot a gyanútlan autósnak. Szerény számítások szerint, ha csak 10 napig közlekedett az autós a téves matricával, a maximális bírság 148 750 forint is lehetett egy peches autó esetében.

Akiket a megújulás óta eltelt időszakban többszörösen büntettek, azok év elejéig visszamenőleg is élhetnek a pótdíjmaximalizálás lehetőségével, ha felkeresik a Nemzeti Útdíjfizetési Zrt. ügyfélszolgálatát.

Szóljon hozzá!

Az email cím nem fog megjelenni. A csillagozott mezőket kötelező kitölteni *